Foto: Foto: Pixabay
Nipid
23. august 2017, 12:59

Kui hea on süüa moosi, millel on hallitusplekid?

Leidsime vastuse!

Tavaline praktika: vanaema avab moosi­ purgi, leiab purgisuu ühest servast hallituse, tõstab selle lusikaotsaga ettevaatlikult välja, rehmab käega ja ütleb: ah, käib küll.

Hügieeniekspert Annika Gorelova nendib, et nii lihtne see paraku pole, sest hallitusest ei tea kunagi – täna väike täpp, homme niidistik sügaval toidus.

Võid riskida

- Kui hallitus on pulbriline valge või roheline sinakate varjunditega, ei kujuta see enamasti tervisele ohtu.

- Nahapaksuse hallituskihi saad kenasti hävitada, ükskõik kas vanaema eeskujul elegantselt välja koukides või hallitusega kaane äädikase lapiga üle pühkides.

- Õuntes ning teistes kõdunevates juur- ja puuviljades tekkiv mürkaine patuliin hävib õnneks kääritamisega, aga pole ka inimorganismile teab mis sõbralik aine. Üldiselt tuleb hallitusele aga vastupidavuse eest medal anda, sest see elab üle nii külmad, kuivad kui ka happelised tingimused.

Ära riski

- Allergikutel, astmaatikutel, raseda­tel ja teistel n­ö tundlikel tarbijatel ei soovita Gorelova kahtlast toitu süüa, sest nende organismis võib hallituse laastamistöö olla suurem ja lõppeda kurvemalt kui kerge südamepööritus.

- Mõni hallitus võib olla ka väga oht­lik. Näiteks aspergillus, mida leiab pähklite ja pähklitoodete seest, võib sisaldada muuhulgas maksa­vähki põhjustavaid aflatoksiine.

Kas teadsid, et...

... hoidis säilib kauem, kui pead kinni neist väga lihtsatest põhi­mõtetest.

- Puhasta ja kontrolli saadused hoolikalt üle, sest pooltoores ja kahjustunud tooraine võib rikkuda terve sisse tehtud hoidisepartii.

- Kasuta puhtaid ja terveid töö­vahendeid. Hoidiste kuumuta­miseks sobivad roostevabast terasest nõud. Alumiiniumist ja rikutud emailiga nõud reageerivad hapude toiduaine­tega ning mõjutavad hoidise värvust ja toiteväärtust.

- Korja tekkiv vaht hoidiste tegemisel kindlasti ära, sest vahuga keevad moosist välja ka mikroobid.

- Õige hallitus on hea! Mõnele toidule annab õiget tüüpi hallitus mõru ja omapärase karakteri. Näiteks salaami pealispind on nakatatud Penicillium camemberti või Penicillium notatum’iga ja maitseb suurepäraselt.

Foto: Foto: Pixabay