Korstnapühkija Juhan RäniFoto: Markus Mikk
Nipid
29. august 2017, 08:53

Päästekeskus palub kiirustada küttekollete puhastusega (1)

Päästjad on juba saanud esimesed väljakutsed tahmapõlengutele, mis kahjuks näitab, et suveperioodi ei ole kasutatud otstarbekalt ja korstnapühkijat ei ole kutsutud küttekoldeid hooldama. Nüüd on aga viimane aeg seda veel teha.

"Tõenäosus, et saate korstnapühkija enda kodu turvalisust kontrollima ja seda lähima paari nädala jooksul, langeb iga tunniga. Sügis on olnud läbi aegade nende meeste töö kõrghetk ja hilinejad peavad ootama oma järge ligi kuu või isegi rohkem," ütleb Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhataja Indrek Laanepõld.

"See aga tähendab, et puhastamata küttekoldes võib tekkida tahmapõleng ja võimalus, et riskite kogu oma varaga, väga suur. Seega- kiirustage, kodanikud küttekollete omanikud, kiirustage!" lisab ta.

"Kel aga korstnapühkija juba käinud ja lõõrid puhtaks tehtud, siit teile mõned soovitused. Kui küttekollet ei ole pikemat aega kasutatud, ärge laduge esimesel kütmisel ahju- või pliidikollet kohe pilgeni puid täis," soovitab juhataja.

"Esialgu pange väike kogus pilpaid või paberit, et küttekolde käigud ja korsten üles soojendada. Nii tagate, et esimesel kütmisel „ei aja ahi suitsu sisse“. Kui pliidil on kaks siibrit –„suvine“ ja „talvine“, siis tehke mõlemad alguses lahti. Ja veel, küttekollete siibritel on kaks asendit, kas kinni või lahti, tõmmet reguleeritakse küttekolde õhuvõtu avadega, mitte siibritega," soovib Laanepõld kütjatele sooja tuba.