Foto: Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
30. august 2017, 12:01

Keeda terviseks: tervist tugevdav angervaksatee

Siin on juhised, kuidas valmistada tervist turgutavat angervaksateed ning mil moel väega taime säilitada. 

Korjamine

Angervaksa õitseaeg algab juuli keskpaigas ja kestab mõnikord isegi augusti lõpu või septembri alguseni. Parim õite korjamise aeg on päikesepaisteline kuiv ilm, metsast noppides soovitatavalt maanteest vähemalt 200 meetri kauguselt. Säilitamiseks kuivata õied hästi ventileeritud hämaras ruumis 25–40 kraadi juures või sügavkülmuta. 

Tee teed nii:
1.
Pane tassi 1 tl angervaksaõisi ja kalla tass keevat vett täis.
2. Lase teel 10 minutit tõmmata ja naudi kohe või jahtunult koos jää­kuubikutega. 

Hea teada!

Angervaks sisaldab taimeliime, flavonoide, C-vitamiini, eeterlikku õli, antioksüdante, salitsiini, vanilliini, sidrunhapet ja parkaineid. 

19. sajandi lõpul sünteesiti angervaksast salitsüülhapet, mida kasutati farmaatsias aspiriinilaadse toime saamiseks. Rahvameditsiinis kasutati ja kasutatakse siiani angervaksa palaviku alandamiseks ja peavalu leevendamiseks. 

Soojendava mõju tõttu kasutatakse angervaksa ka kerge külmetuse leevendamiseks, organismi puhastamiseks, seedeprobleemide ja kõrvetiste puhul. Samuti rahustab angervaks närvisüsteemi, vähendab lihaspingeid ja mõjub põletikuvastaselt. Tänu verevarustust parandavale toimele soovitatakse ürti ka menstruaalvalude leevendamiseks ja liigesevalude vähendamiseks. 

PS! Angervaks ei sobi astmaatikutele.

Foto: Foto: Pixabay