Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
5. september 2017, 12:08

Hoidistaja meelespea: kartulid ja porgandid kevadeni

Uurisime, kuidas valmistada keldrit talveks ette ning mil moel hoida maitsvaid põllusaadusi ja purki tehtud vahvaid hoidiseid võimalikult kaua värskena. Loe, mis me teada saime!

Juur- ja köögiviljad sügavkülma?

«Sügavkülmas ei soovitata hoida suure veesisaldusega puu- ja juurvilju, näiteks arbuusi, õunu, sellerit, rohelist salatit, kurki ja kartulit. Kui need hiljem üles sulatada, muutub nende tekstuur,» ütleb Hansaplanti turundusjuht Riina Ruus.

Säilitades saadusi tubastes tingimustes, tuleb silmas pidada, et köögiviljad poleks niisked. «Seetõttu ei sobi õunad köögiviljade lähedusse,» ütleb Ruus.

Küsimusele, kas kütmata tuba on sama hoidisesõbralik kui kelder, vastab ta, et see oleneb toast. «Ruum võib sobida, kuid näiteks kütmata maamajas võib temperatuur minna keldrist külmemaks. Samuti ei pruugi olla kütmata tuba nii pime kui kelder. Köögiviljad ja hoidised säilivad paremini aga just pimedas ruumis,» kordab ta säilitamise põhitõde.

Ettevalmistused keldris

Tuuluta! Kui sügis pakub ilusaid päikeselisi ilmu, siis tuuluta kindlasti keldriruume.

Puhasta! Enne kui värsked saadused ja hoidised riiulitele viid, veendu, et kelder oleks korralikult puhas – nii selle seinad, laed kui ka põrand. Puhasta ruum tolmust, mustusest, hallitusest ja ämblikuvõrkudest. Desinfitseerimisel võid appi võtta kasvuhoone-keldri septiku, mille leiad ehituspoest.

Sorteeri! Vaata üle ka juba keldris talvituvad hoidised. Kui nende seas on hallitustunnustega eksemplare, tuleks need ära visata.

Säti ritta! Kaval on hoidised sättida riiulitele nii, et vanemad, mille säilivusaeg on lühem, asuvad eespool, ja värskemad taga.

Eriti tähtis – tee kelder närilistekindlaks! Keldrile viimast lihvi andes veendu, et iga väiksemgi pragu oleks kinni – vastasel juhul on oodata külla närilisi, kes teevad juurikatega kiirelt üks-null.

Saaduste talvekorter

Vastab Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi toidutehnoloogia õppetooli professor Toomas Paalme.

Millises keldris on kõige arukam köögivilju ja hoidiseid säilitada?

Köögiviljade säilitamisel üle talve tuleb kõne alla vaid maakelder. Enamik nn majaaluseid keldreid, eriti keskküttega majades, sobib vaid köögiviljade ajutiseks säilitamiseks, sest sisuliselt on tegu kütmata ruumi ehk sahvriga, kus temperatuur ja niiskus varieeruvad suurtes piirides. Ehitustehniliste meetmetega oleks seal muidugi võimalik luua sobivaid tingimusi ka üle talve säilitamiseks, kuid kliimaseadmete paigaldamine tuleb tänapäeval ilmselt palju odavam.

Kui tegu on hermeetiliselt suletud hoidistega, sobib säilitamiseks iga pime ruum. Kvaliteedi seisukohalt on rusikareegel, et temperatuuri tõusmisel 10 kraadi võrra väheneb säilivusaeg kaks korda. Seega väheneb võrreldes nullkraadiga hoidise säilivusaeg 30 kraadi juures pea kümme korda. Konkreetne säilivusaeg sõltub tootest ja kvaliteedi kriteeriumitest – millist maitset, aroomi, välimust, vitamiinisisaldust perenainehoidiselt ootab.

Mittehermeetiliselt suletud ja elusate toodete korral mängib olulist rolli niiskus ja õhu liikumine. Kuivamise vältimiseks on optimaalne ruumi suhteline niiskusesisaldus 90–95%.

Elusate viljade, nagu kartuli, porgandi ja õuna hoiustamisel tuleb arvestada nende hingamisega, mis põhjustab kaalukadu. Seda on võimalik vähendada temperatuuri alandamisega, kuid enamiku viljadega tuleb jälgida, et temperatuur ei langeks alla nulli.

Külmumine ja ülessulamine kahjustab vilja rakkude struktuuri ja võib põhjustada liiga magusat maitset, näiteks kartulil. Kartuli sügavkülmutatult säilitamiseks tuleb seda ensüümide (amülaaside) inaktiveerimiseks termiliselt töödelda.

Mis sorti anumates vilju hoida?

Tooteid on soovitatav säilitada kastides, mitte kottides. Hästi sobivad aukudega plastkastid, mida on lihtne pesta.

Kuidas vältida keldris hallitust?

Hallituse vältimiseks tuleb hoida keldri seinad puhtana ja katta need veeauru läbi laskva värviga, kuhu on lisatud hallitust tõrjuvaid vahendeid.

Koduveinide kuldreegel

Säilitades koduveine pimedas ja jahedas keldris, pea meeles, et korkmaterjalist korkidega varustatud pudelid oleksid pikali, kuid keeratava korgiga pudelid püstises asendis, et korgi metall ei pääseks joogi maitset rikkuma.

Veini peaks olema pudelis nii palju, et korgi ja joogi vahele jääks u 5 cm õhuruumi.

Kerged valged kuivad veinid säilivad umbes 2–3 aastat, kanged, magusad ja punased veinid aga keskmiselt 3–5 aastat. Alati võib veine ka pikemalt säilitada, tuleb lihtsalt arvestada, et aja jooksul läheb veini maitse pehmemaks.
Allikas: veiniguru.ee

Pista porgand liiva alla

Eluaegne hobiaednik, kirglik hoidistaja ja tubli vanaema Helju Tauram (80) soovitab panna porgandid ja peedid talveks liiva sisse peitu. «Võta kastitäis parajalt kuiva liiva (see ei tohi tilkuda) ning pista porgandid liiva alla. Arukas on liiva iga aasta vahetada või läbi sõeluda ja lasta sel tuule ning päikese käes kuivada. Tähtis on, et terve porgand oleks liivaga kaetud – vastasel juhul võib juurikas meelitada ligi aplaid hiiri. Peeti pole otseselt vaja liiva sisse panna, kuid seda tehes säilib juurvili paremini,» teab Helju.

Nii porgandeid, peete kui ka kartuleid tuleb hoida pimedas ja jahedas paigas. «Muidu läheb kartul pehmeks ja roheliseks,» annab Helju veel nõu. Ka õunad elavad talve pimedas ja jahedas kenasti üle.

«Kui purgid on puhtad, kuumutatud ja kaaned kõvasti kinni, võib hoidiseid mitu aastat süüa,» innustab ta perenaisi usinad olema. Uurides Heljult, milline on tema viimase aja lemmikhoidis, vastab ta kindlalt, et selleks on õunamoos apelsini ja kaneeliga. «See on tõesti maitsev!» ütleb ta rõõmsalt.

Mis puudutab sibulat ja küüslauku, siis neid soovitab ta hoida toatemperatuuril õhku läbilaskvas anumas. Ka kõrvits püsib toatemperatuuril kenasti. Selle nõuande tõestuseks ütleb ta: «Sõin alles eile viimase eelmise aasta sibula ära!»

Foto: Foto: Matton Estonia