Kõige lihtsam on hankida köögis enim kasutust leidvate nugade komplekt, mis on kokku pandud kodukokkade vajadusi silmas pidades. Fotol on noad hoiustatud magnethoidjale. Foto: Tiina Kõrtsini
Nipid
7. september 2017, 16:58

Neli nippi õige kööginoa valimiseks

Kuna kvaliteetne nuga on pikaajaline investeering, mis muudab ka kõige tüütuma hakkimise nauditavaks tegevuseks, on eriti oluline valida töövahend, mis peab kaua vastu ning sobib koka kätte kui valatult.

Fiskarsi nugade tootejuht Laura Ilonen jagab soovitusi, kuidas terav, vastupidav ja kergesti juhitav kööginuga poest üles leida.

Vali nuga vastavalt eesmärgile

Kui professionaalid vajavad tööks enamasti ühte või kahte nuga, siis kodus võiks olla nugade valik suurem. Põhitööriistade hulka võiks kuuluda suur kokanuga, koorimis- ja leivanuga ning mõned väiksemad lõikamisriistad aed- ja puuviljade lõikamiseks.

Noa suurus ja kuju sõltub selle kasutamise eesmärgist. Näiteks sakiline nuga on mugav tomatite ja teiste pehmete köögiviljade lõikamiseks, õhem nuga muudab fileerimistöö lihtsamaks ning lihanuga aitab steigist lõigata ideaalselt õhukesed viilud.

Hoia nuga enne ostmist

Enne ostmist proovi nuga võimalusel käes hoida ja tunneta, kuidas käepide kätte sobib. Noa valiku puhul on oluline nii tasakaal kui ka käepideme üldine mugavus. Kuna me kõik oleme erinevad, siis ei pruugi ühe inimese soovitatud nuga teisele sobida.

Proovi nuge ja mõtle ka sellele, millised on need toidud, mida kõige tihemini lõikama hakkad.

Kergem nuga on hea kiireks ja täpseks lõikamiseks, raskemad noad aga sobivad värske ingveri, pähklite, palmisuhkru ja muude kõvade koostisosade puhul.

Käepide olgu korralik

Nugade käepidemed on tihti valmistatud puidust, plastikust, metallist, tugevdatud vaigust ja teistest vastupidavatest materjalidest. Vanakraamipoest leiab ka luust ja puidust käepidemega nuge, kuid nendega tuleb olla ettevaatlik, sest aja jooksul muutuvad sellised materjalid muredaks ja võivad kasutaja käes puruneda. Kindlasti tuleks vältida madala tihedusega materjalist ja pehmest puidust valmistatud nuge. Lõikeriista ostes tuleks tähelepanu pöörata käepideme ja tera ühenduskohale, kus ei tohi olla näha ühenduskohta ega vahet. Need muudavad noa nõrgaks ning peale selle ei suuda ükski usin nõudepesija väikesest praost sinna sattunud toitu kätte saada, mis omakorda loob soodsa kasvulava bakterite tekkeks.

Hind määrab kvaliteedi

Nugade kõrgem hind viitab nende tootmisprotsessi keerukusastmele ja toote valmistamiseks kasutatud materjalide kvaliteedile. Näiteks on kallima kategooria terasest võimalik toota nuge, mis püsivad väga kaua teravad ja muutuvad teritamisel erakordselt teravaks. Sellise noaga on tagatud sujuvam lõikamine ning vähema jõu rakendada, mis omakorda muudab terava noa erakordselt turvaliseks.

Köögivalitseja jaoks on kallis ja kvaliteetne nuga õige hooldamise korral investeering pikkadeks aastateks.

Need, kes soovivad soodsamat, kuid siiski kvaliteetset nuga, võiksid osta roostevabast terasest valmistatud toote. Kallimas kategoorias valitsevad aga suure süsinikusisaldusega roostevabast terasest noad.

---

Meelespea

Pese käsitsi ja terita

Nugade hoiustamiseks on parim spetsiaalselt disainitud hoidik või seinale kinnituv magnetriba, sest sahtlis hõõrduvad terad üksteise vastu ja muutuvad nüriks. Väga oluline on peale igat kasutuskorda nuge pesta ning kuivatada. Kui kasutate nõudepesumasinat, tuleks esmast veenduda, et valitud noad üldse sobivad masinpesuks. Kuigi tootja info põhjal võivad noad masinpesuks sobida, on soovitav oma nuge pesta alati käsitsi.

Unustada ei tohiks teritamist, sest professionaalse koka töörutiini kuulub nugade teritamine enne igat kasutuskorda ning parim viis selleks on õppida selgeks teritamispulga kasutamise kunst.