ID-kaart.Foto: Martin Ahven
Nipid
8. september 2017, 18:08

PUUST JA PUNASEKS: kuidas teha endale mobiil-ID (9)

Seoses ID-kaardi turvariskiga on soovitatud hankida endale ka mobiil-ID. Mobiil-ID töötab nii mobiilitelefonis, tahvelarvutis kui ka arvutis ja selle kasutamiseks sobivad nii puutetundlikud nutitelefonid kui ka nuppudega telefonid. Selle kasutamiseks pole vaja kaasas kanda ID-kaarti ega kaardilugejat või installida arvutisse spetsiaalset tarkvara, piisab üksnes mobiiltelefonist.

Teenuse kasutamiseks tuleb minna oma mobiilioperaatori esindusse, kust saab uue SIM-kaardi ning sõlmida mobiil-ID lepingu. Teenus on tasuline ja lisab kuuarvele ühe euro. Kasutaja mobiilitelefoninumber jääb samaks.

Kui kasutaja telefoninumber kuulub tööandjale ja mobiil-ID eest hakkab tasuma tööandja, tuleb võtta tööandjalt digiallkirjastatud või paberil volitus. Kui mobiil-ID eest hakkab tasuma inimene ise, pole tööandja volitust vaja, isegi kui number kuulub tööandjale.

Enne kasutamist tuleb mobiil-ID aktiveerida. Seda aitavad teha klienditeenindajad esinduses, kuid seda saab teha ka ise Politsei- ja Piirivalveameti kodulehel ID-kaarti kasutades. Teenuse aktiveerimiseks on vaja kehtivat ID-kaarti ning teada PIN-koode.

Mobiil-ID-ga saab siseneda e-keskkondadesse ja anda digiallkirja. Kasutamiseks tuleks valida mobiil-ID ning sisestada küsitud info. Pärast seda kuvatakse kontrollkood ning saadetakse sama kontrollkoodiga sõnum telefonile. Sisselogimiseks tuleb sisestada mobiil-ID PIN1 ning digiallkirjastamiseks PIN2, mis antakse mobiilioperaatori esindusest kaasa koos uue SIM-kaardiga.

Mobiil-ID lepingud saab vormistada alates 15. eluaastast ning ühele isikule saab teha ainult ühe mobiil-ID.