Tekstiilist köögirätikuga nõusid kuivatades peab arvestama, et rätik hakkab kohe endasse mitmesuguseid baktereid koguma. Foto: Vida Press
Nipid
14. september 2017, 17:25

Köögirätikud levitavad kahjulikke baktereid (4)

Köögirätikutel leidub tervisele kahjulikke baktereid juba pärast seitsmepäevast kasutamist.

Sellise tulemuseni jõuti koostöös Tallinna ülikooli ja paberitootja Grite mikrobioloogilises uuringus. Uuringu käigus tuvastati bakterite võimalikku esinemist ja nende arvukust nii ühekordsetel paberkäterätikutel kui ka riidest rätikutel enne kasutamist ning riidest rätikutel pärast kolme-, seitsme- ja 14-päevast kasutust köögikeskkonnas.

„Kasutatud tekstiilrätikutelt tuvastasime kahel juhul üheksast kahe erineva patogeeni ehk haigusttekitava bakteri olemasolu. Nendeks olid kampülobakter, mis võib põhjustada kõhulahtisust, ja salmonella, mis on salmonelloosi tekitaja. Ohutute mikrobioloogiliste organismide olemasolu tuvastasime ka n-ö puhastel ehk veel kasutamata tekstiilrätikutel. Paberkäterätikud osutusid steriilseks, ühtegi mikroorganismi neilt isoleerida ei õnnestunud,“ märkis Tallinna ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi bioloogia õppesuuna juht Kairi Tammoja-Koort.

Teadlased rõhutavad, et inimesed ei ela steriilses keskkonnas, suurem osa meie ümber normaalses igapäevases keskkonnas esinevatest bakteritest on ohutud ja üldjuhul ei ole mure õigustatud. Küll tuleks hügieeniharjumustele suuremat tähelepanu pöörata köögikeskkonnas, kus köögipindadel ja tekstiilidel võivad vohama hakata patogeensed bakterid, mis toiduga inimese organismi sattudes võivad põhjustada terviserikkeid. Patogeensete bakterite vältimiseks tuleks tekstiilrätikuid vahetada pärast iga kasutuskorda. Alternatiivina võib kasutada steriilseid ühekordseid paberist rätikuid, mis pärast kasutamist ära visatakse.