Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
23. oktoober 2017, 14:42

Linnapead: meie linna mahuks kiiksuga kuusk küll ära (32)

Jõulud on veel kaugel, kuid Rakvere jõulupuu on suutnud valimiste järgses Eestis paraja keeristormi põhjustada. 

Nimelt peaks värske koalitsioonilepingu kohaselt pühadeks Rakvere  keskväljakule üle nelja aasta püstitatama taas tavapärane jõulukuusk, selle asemel, et  jätkata linnakunstnik Teet Suure rahvusvahelist tuntust saanud ebatraditsiooniliste jõulupuu-installatsioonidega. 

Tulevane linnapea Marko Torm on siiski öelnud, et kuuseinstallatsioonid ei kao kuhugi ja Rakverre mahuvad ära nii traditsiooniline jõulukuusk kui ka põnevad ja palju kõneainet tekitanud tehiskuused. 

Õhtuleht küsis Eesti linnapeadelt, kas juhul kui Rakverre enam kiiksuga kuused ei  mahu, võiksid nemad pakkuda ebatraditsioonilistele jõulupuudele kodu? 

„Esimese emotsiooni pealt ütlen, et täitsa võimalik,“ naerab Paide linnapea Siret Pihelgas. „Rakverele tõid need kuused päris palju tuntust ja kindlasti suurenes ka siseturism. Need installatsioonid tõstsid kõvasti linna mainet, kellelgi ei saaks midagi selle vastu olla.“

Ka Pärnu linnapeal poleks midagi kiiksuga kuuse vastu. „Ma arvan, et Pärnu on piisavalt tolerantne linn, et siia mahub ka Rakevere-tüüpi jõulukuusk ära,“ lausus Romek Kosenkranius Õhtulehele. 

Haapsalu linnapea Urmas Sukles nendib, et Läänemaa pealinna tuleb traditsiooniline ilus ja suur kuusk. „Sellised kiiksuga teod on ainulaadsed ning neid kopeerida pole mõtet ja ka vajadust. Püüdku ise seal Rakveres hakkama saada.“

Võru linnapea Anti Allas ütleb Rakvere kuusesaagat kommenteerides, et Võru linn alustab järgmise aasta alguses oma ajaloolise keskväljaku taastamisega, mille hulka kuulub ka ettekasvatatud püsikuuse ehk jõulupuu istutamine keskväljakule. Nii jääb traditsiooniline jõulupuu keskväljakule kogu aastaks, olles jõulude ajal  kaunis ehtes, seda enam, et kuusk on ka Võru linna vapipuu. 

„Mis aga puutub  Rakvere plaanidesse, siis loodan, et nad jõuavad oma inimestega kokkuleppele ning nende vahva idee saaks jätkuda. Kui aga Võrule tehakse ettepanek, et soovitakse installatsioonkuusk kolida Võrru, siis tuleb meil ettepanekut kaaluda.  Arvan, et  lisaks  traditsioonilisele jõulupuule leidub meie uuel keskväljakul ruumi ka installatsioonjõulupuule,“ leiab Allas. 

Tartu linnapea Urmas Klaas aga pakub välja võimaluse, et Rakvere kuuseinstallatsioonid võiksid asuda hoopis ERMis. "Rakvere jõulupuust on saanud omamoodi kultuurinähtus. Huvitav on see puu ise ja veelgi huvitavam on lugu tema ümber, mis iseloomustab nii mõneski mõttes meie aega ja inimesi. Seepärast pakun välja, et kui Rakvere seda puud enam ei taha, siis võiks läbi rääkida Eesti Rahva Muuseumiga Tartus. Meil on Raadil ruumi ja ERM tegeleb Eesti rahva olemuse mõtestamisega, miks mitte siis seda puud muuseumile pakkuda. Liiati on meil Tartus teisigi nn kiiksuga monumente, näiteks kahe Vilde kuju," teeb Klaas ettepaneku.