KUUSK: Vääna-Jõesuust toodi Tallinna kõige esinduslikum jõulupuu. Pildil peretütar Sandra, perepoeg Rene ja pereema Ene.Foto: Stanislav Moškov
Jõulud
14. november 2017, 08:02

Tallinna esinduslikem jõulupuu jõudis Raekoja platsile (3)

Tänavuse jõulukuuse leidis Kesklinna valitsus Vääna-Jõesuust perekond Saarele kuuluval kinnistul. Puu on poolsada aastat vana ja kasvanud üles koos sealse pererahvaga. Eile toodi puu Raekoja platsile.

Peretütar Sandra ütleb, et tallinlastele silmailmu pakkuv jõulupuu oli nende hoovis juba siis, kui pere endale Vääna-Jõesuhu krundi ostis. „Siis oli see kuusk veel pisike, pakuks viie-kuueaastane. Suuruselt peaaegu sama pisike nagu need teised kuused siin tema kõrval. Eks ta kasvas siin minuga koos. Viimasel ajal tegi ta meile ka natuke peavalu. Suurte tuultega peksis vastu akent ja katust,“ räägib Sandra.

 Pereema Ene ütleb omalt poolt, et kahju on küll, et kuusk maha võeti, kuid: „Ta läks juba nii suureks, et hakkas mul maja seina määrima, ja siis ma ise arvasin ka, et meil on siin suured tuuled ja tormid. Ta on nii suur, võib-olla kukub, äkki isegi maja peale. Nii ma leidsingi, et oleks õige aeg lasta kuusk maha võtta ja viia Raekoja platsile, kus ka teised saavad teda imetleda. Pakkusime kuuske juba möödunud aastal, kuid siis leiti, et vahest jääb liiga väikeseks. Nüüd aga helistati ja öeldi, et meie kuusk on ikka nii ilus ja seda tuleb teiste linlastega jagada.“

Mis kuuse asemele tuleb, on Enel juba valmis mõeldud. „Mõtlesin, et pihlakas võiks siin olla. Ei kasva nii suureks kui kuusk, või siis jätkame siin kuuseriviga. Eks see võtab vist omajagu harjumist, et nii valge on ja kuuske pole. Tahaks teda Raekoja platsil vaadata,  kuidas ta seal ilutseb!“

Kesklinna valitsusele tuli tänavu 14 kuusepakkumist, kuid nende seast paraku sobivat jõulupuud ei leitud – kas oli kuusk liiga hõre või selle võra ebaühtlaselt arenenud. Pealegi oli tähtis, et puu kasvaks ligipääsetavas kohas ja Tallinnast mitte väga kaugel. 

„Käivitasime jõulukuuse toomise operatsiooni neljapäeva varahommikul,“ ütles linnaosavanem Taavi Pukk. „Kuna väljavalitud puu kasvas väga kitsaste teedega suvilakooperatiivis, siis polnud selge, kui hästi õnnestub suurte masinatega sealt välja manööverdada.“ Kõik läks aga korda ja pärastlõunaks oli kuust Raekoja platsis püsti.

Kuuse toomine läks Puki sõnul maksma umbes 10 000 eurot pluss käibemaks.Tuled Raekoja platsi jõulupuul süttivad 17. novembril koos jõuluturu avamisega.