Jõuluaeg on alles algamas, aga jõuluturg juba täies valmiduses.Foto: HEIKO KRUUSI
Jõulud
23. november 2017, 15:36

Jõuluturult saab osta nii Leedu juustukera kui ka Pärnu raudnagi (1)

Jõuluaeg on ühtäkki taas kätte jõudnud, Raekoja platsil on taas jõuluturg.

Tallinna jõuluturg, paljude turismiväljaannete sõnul viimaste talvede Euroopa või maailma kauneim, on mõeldud eelkõige turistidele, aga siia tasub tulla ka omainimestel. Seda eriti nädalavahetustel, kui lisaks müügipaviljonidest pakutavale on võimalik osa saada jõuluturu kultuurikavast. Tänavu on jõuluturg avatud iga päev kella 10–20. Kuumi jooke pakutakse kella 22-ni, reedeti ja laupäeviti kella 23-ni.

Jõuluaeg on alles algamas, aga jõuluturg juba täies valmiduses. Foto: HEIKO KRUUSI

Esmaspäeval on Raekoja platsi jõuluturg küllaltki rahvarohke. Nagu arvatavasti siis, kui siin iga päev vana nimetusega Suurel ehk hiljem Vanal turul turgu peeti. Rahvarohke hoolimata sellest, et on tööpäev ning ilm novembrile kohaselt rõske ja tuuline. Uhke kuusk, mis alles nädal tagasi kaunistas Vääna-Jõesuus ühe pere koduaeda, on rikkalikult ehitud, (ilmselt) Jaapani päritolu turistid teevad selle taustal reisifotosid. Müügikioskitega on täidetud suurem osa platsist, nende vahel kostab mitmekeelset kõnekõminat.

Savist majakesed. Foto: HEIKO KRUUSI

Kaubavalik nagu suurel laadal

Jõuluturg on kokku toonud hulga müüjaid, kes pakuvad mitmekesiseid kaupu peamiselt küll turistidele, aga saab abi ka see, kel vanalinnas uidates kõht tühjaks läinud või külm naha vahele pugenud. Siin on mitu grillimaja ja hulganisti hõõgveinlette, hinnanguliselt 18. Aga võib-olla sai mõni ka kaks korda loetud, turg on nagu väike labürint, järg on kerge käest kaduma. Tasub kõrva taha panna, et mõned pakkujaist on teinud hõõgveini vanade apteegiretseptide järgi.

Hõõgveini müügipunkte on turul ligi 20. Foto: HEIKO KRUUSI

„Eks see äri ikka läheb, aga soomlasi on kuuldavasti kümme protsenti varasemaga võrreldes vähemaks jäänud,“ kurdab üks proua, kes üritab ajakirjanikule müügiks pakkuda linasest riidest meestepõlle, millel isegi lips ees. Veel on tal roosa sea või karu, lehma ja koerapildiga põllesid ning hulk muid, vallatute piltidega tooteid, olgu need laudlinad või köögirätikud.

Palju on saadaval igasugu kootud ja karusnahast esemeid. Foto: HEIKO KRUUSI
Karamellilett on ääreni täis. Foto: HEIKO KRUUSI

Kui ringi vaadata, siis esmajärjekorras torkavad silma kootud ja karusnahast mütside müügipunktid. Mitmel pool pakutakse müügiks ka savist suveniire, isegi savist vanalinna majakesi.

Turult saab osta kõike, ka keraamilise kassi või savist majakese. Foto: HEIKO KRUUSI

Ühelt letilt saab osta puidust mänguautosid, mitmelt teiselt puulusikaid ning muid rahvusliku hõnguga köögitarbeid. Müüakse sokke ja kindaid, samuti kampsuneid ning sarvilisi vilditud mütse. Kes otsib, võib lapsele jõulukingiks leida väikese vibu või ammu. Loomulikult ei puudu turult vanalinna suveniiripoodide põhiartikkel – merevaigust ehted.

Tallinna jõulusuveniiriks sobib hästi merevaik. Foto: HEIKO KRUUSI

Sööki ja jooki ka

Suhupandavast on müügil kõikvõimalikke, ka metssea ja põdralihast vorste, juustusid, mett ning käsitööleiba ja kringleid. Kes otsib, leiab kodumaise martsipanileti, samuti piparkooke ning karamellkukki ja -kuuski. Isegi pelmeene pakutakse sellel väikesel, kuid mitmekesisel turul. Ning kolme Balti riigi juustulett, kus Leedust tulnud Roberta müüb nii Eesti, Läti kui ka Leedu huvitavaid juustusid.

Roberta Leedust müüb Baltimaade juustusid. Foto: HEIKO KRUUSI

Ostlemisest tüdinud, saab auhinna peale märki visata või kollaseid pardikesi õngitseda. Suure hulga glögimüüjate seas leidus ka Tallinna Lionsite müügipunkt, kus lõvi Alar Heinaste vastas küsimusele, kuidas äri läheb, et nemad äri ei tee. „Meie müügipunkt on heategevuslik, me toetame rahaliselt paljusid projekte, sealhulgas Tudulinna lastehooldekodu.“

Müüjaid on mujaltki kui Tallinnast. Üks lett on üllatuslikult täis raudesemeid, need on Sepikoja tooted Pärnust. „Äri läheb päris hästi. Ostavad peamiselt kohalikud ja soomlased, kaugemalt tulnud arvavad, et raud on liiga raske vedada,“ ütleb müüa Georg, kes turustab pärnakast sõbra tooteid. „Tallinna jõuluturg on üldse kõige parem, mida olen näinud. Näiteks Stockholmi oma on hoopis pisike,“ mainis Georg, kes on meie turul müünud juba aastaid.

Georg müüb Pärnu sepikoja toodangut. Foto: HEIKO KRUUSI

Jõuluvana tuleb oodata

Jõuluvana on jõulude eel laste jaoks turul kindlasti kõige oodatum ja põnevam tegelane. Aga pragu on tema jaoks veel vara. Jõuluvana majakese aknal on teade, et jõuluvana on kohal alles ületulevast pühapäevast ehk esimesest advendist. Kava järgi saab teada, et samal päeval süütavad linnajuhid kuusel esimese advendiküünala. Turg jääb avatuks kolmekuningapäevanui ehk 6. jaanuarini. Praegu on jõuludeni täpselt kuu aega.

Jõuluturg on turvatud betoonist tuvidega. Foto: HEIKO KRUUSI