Sel talvel selgub Tartus Eesti kõige sportlikum jõuluvana.Foto: Arno Saar
Jõulud
23. november 2017, 16:13

Jõuluvanad hakkavad Raekoja platsil suusaslaalomis mõõtu võtma

Tänavuse jõuluaja üheks meeleolukamaks sündmuseks tõotavad kujuneda 10. detsembril Tartus Raekoja platsil toimuvad jõuluvanade talimängud.

„Ootame üritusele umbes 50 jõuluvana, kellest kümme asuvad koos linnarahvaga võistlustulle. Iga jõuluvana saab endale oma pere, kus on ema, isa ja lapsed. Kõik koos hakkavad võistu tegutsema, näiteks on plaanis nii suusaslaalom kui ka kuuseehtimine,“ tutvustab Tartu jõululinna üritust projektijuht Ragnar Kekkonen. Juba praegu on alanud võistlustele registreerimine, üritus algab 10. detsembril kell 14.30.

Jõuluvanade talimängud on vaid üks tänavustest Raekoja platsi jõulupuhustest ettevõtmistest. Jõuluvanade mõõduvõtust nädal hiljem ehk 16. detsembril toimub siin Tartu talvine tantsupäev, kuhu on oodata 400–500 tantsijat. Pidu toimub 2019. aasta tantsupeo pealavastaja Vaike Rajaste juhtimisel, muusikat teeb Indrek Kalda.

Jõulukuusk saabub Tartu Raekoja platsile teisipäeval ja pärast seda hakatakse Raekoja platsile ehitama valgusküla – just nii hakatakse kutsuma tänavust jõuluaegset Raekoja platsi. Siia kerkib jõuluajaks seitse klaaspaviljoni, millest moodustub omamoodi valgusküla.

„Tartu on heade mõtete linn ja vaadates viimaseid talvesid, siis tekkis vastukaaluks halvale ilmale mõte tekitada linnasüdamesse lahe ruum. Tulgu siis lund, vihma, lörtsi või pori, linlastel on klaaspaviljonides kuiv ja soe,“ tutvustab Ragnar Kekkonen, kuidas sündis valgusküla idee.

Klaaspaviljonid avatakse 3. detsembril. Lisaks paviljonidele on valguskülas lõkkease, karussell ja kui lumi maha tuleb, on kahte kohta ette nähtud kaks väikest liumäge.

Igas klaaspaviljonis pole puudu mitmesugusest tegevusest. Näiteks hakkab ühes paviljonis asjatama botaanikaaed, teises jälle töötubasid korraldavad teadlased ja leiutajad. Lõpuks tulevad kaks maja sellised, kuhu mahuvad sisse ainult kõige pisemad.

Jõululinna Tartu projektijuhi sõnul on klaaspaviljonide tegemine küll meistritele hea proovikivi, aga samas mitte keerulisem kui mullune kiigemets. Linlased ei pea muretsema, mis saab klaaspaviljonidest pärast jõuluaja lõppu. Kekkonen lubab, et neid saab edaspidi kasutada laste mängumajadena ja võib-olla ka tulevastel talvedel Raekoja platsi jõulumaal.

Esimene advendiküünal süüdatakse Tartus Raekoja platsil 3. detsembril kell 17 ja siis süttivad ka Tartu jõulutuled. Advendiküünalde süütamisele järgneb kõigil pühapäevadel umbes 20 minutit kestev etendus.