TERVIS | Kalmus ehk põhjamaade ženšenn
Esimesed teated kalmuse (Acorus calamus) kohta pärinevad iidsest Indiast, kus taime tunti kui eluea pikendajat. Põliselt kasvab kalmus ka PõhjaAmeerikas, Venemaal, Hiinas ja Jaapanis, kuid koos ajurveda õpetusega rändas kalmus karmist Himaalaja mäestiku kliimast 17. sajandil Euroopasse ja on nüüdseks levinud peaaegu kõikjal maailmas. Taim on hästi kohanenud ka Eesti kliimaga.
Kus kasvab?
Peamiselt kasvab kalmus mageveekogude, nagu järvede ja aeglase vooluga jõgede ning kraavide kallastel. Mandri-Eestis leidub kalmust rohkem, saartel hõredalt.
Mitmeaastane rohttaim kasvab 50-150 cm kõrguseks ja levib põhiliselt vegetatiivselt, sest siinses kliimas ei jõua ta viljad valmida. Seal, kus kalmus kasvab, on tavaliselt ohutu ujumas käia, sest taim eelistab vaid puhast vett.
Parim aeg korjamiseks
Kalmusejuure korjamiseks on parim aeg märtsis ja aprillis või septembrist kuni novembri lõpuni. Ole kalmuse korjamisel tähelepanelik, sest äraõitsenud taime on keeruline määrata. Kalmuselehed peaksid lõhnama õrnalt ja magusalt, veidi sidruniselt, aga kasuta taime kindlakstegemisel ka mõnda head taimeraamatut või küsi nõu kogenud ravimtaimetundjalt. Taime korjates pead oma valikus väga kindel olema, sest kalmuselehed ja kasvukoht on üsna sarnased mürgise kollase võhumõõga (Iris pseudacorus) ja siniste õitega Siberi võhumõõgaga (Iris sibirica).
Kõige mugavam on kasutada kalmusejuure väljakaevamiseks väikest labidat või hangu. Et taime ja selle kasvu kohta mitte liiga palju häirida, korja juurt koos lehtedega just nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik.
Kevadel sobivad süüa ka noored kalmuse sidrunimekiga võrsed, mida võib korjata salatilisandiks.
Säilita kalmusejuurt nii:
- Pese juurikas koos lehtedega hoolikalt puhtaks. Lase taimel mõni päev närbuda, et juured omistaksid lehtedest viimsedki toitained.
- Kui taim on närbunud, lõika juurikad väikesteks tükkideks, et need kiiremini kuivaksid.
- Aseta juurikatükid ühe kihina ahjuplaadile ja lase neil minimaalse õhuniiskusega ruumis 24–30 kraadi juures kuivada. Jahedal niiskel ajal, nagu november, on kindlam kuivatada juurikaid 50–60kraadises ahjus pöördõhurežiimil. Mõlemal juhul tuleks juuretükke aegajalt segada, et need ühtlaselt kuivaksid.
- Paki kuivanud juuretükid õhu kindlalt ja aseta säilitamiseks hämarasse.
Kalmuse plussid
Kalmuse magus mekk on justkui segu ingverist, kaneelist ja muskaadist, seetõttu lisatakse seda huvitava maitsenüansi saamiseks üliväikestes kogustes küpsetistesse. Juure tükkidest on võimalik sarnaselt ingveriga ka suhkrustatud maiustusi valmistada.
Värskeid või kuivatatud juuretükke võib ka niisama närida, nagu tegid seda näiteks Põhja-Ameerika põlisrahvad pikkade rännakute ajal, et vaimu ja keha ärksana hoida. Ergutina on kalmusejuur abiks ka neile, kes õpivad eksamiteks või peavad öösiti kaua autoroolis viibima. Oma mitmekülgselt toniseerivate omaduste tõttu on taime nimetatud isegi põhjamaade ženšenniks.
Magusa aroomi ja kõrge eeterlike õlide sisalduse pärast on kalmus hinnatud parfümeerias ja tubakatööstuses. Ka kurikuulsa karastusjoogi Coca-Cola valmistamiseks kasutatakse aromaatset kalmusejuureekstrakti. Samuti lisatakse kalmusejuurt veinidesse ja bitteritesse.
Taimejuure raviomaduste kohta teatakse peamiselt, et kalmus leevendab seedeprobleeme, parandab isu ja aitab suitsetamist maha jätta. Veel on täheldatud taime vereringet stimuleerivat mõju. Samuti näritakse kalmuse juurt igemeprobleemide ja halva suu lõhna leevendamiseks.
Kosmeetikas hinnatakse kalmust selle nahka taastavate ja pehmendavate omaduste pärast. Peenestatud juur on ka looduslik putukatõrjevahend, mis hoiab riietest koisid eemal.
Tõmmis kalmusevanniks
Tänu kalmusele saad hea ja loodusliku tõhusalt nahka pehmendava vannivee. Et kalmusejuurest kõik hea kätte saada, tee juurepulbrist esmalt tõmmis.
Tee vannivee jaoks kalmuse-tõmmist nii:
1. Kalla kolmveerand teelusikatäit kalmusejuurepulbrit üle ühe tassi kuuma veega.
2. Jäta pulber termosesse üle öö tõmbama.
3. Järgmisel päeval vala segu (jala)vanniveele.
Kalmusega reisikommid
Kalmusejuurekommid aitavad neid, kes jäävad kergesti merehaigeks või ei kannata pikki lennu- ega bussireise. Kuigi kommid tulevad maitsvad, ei tohiks neid siiski süüa liiga palju, sest muidu võivad need hoopis iiveldust tekitada.
Tee kalmusekomme nii:
1. Lõika juure pehmem osa õhukesteks viiludeks ja keeda läbi. Soovi korral võid vett kibeda maitse vähendamiseks mitu korda vahetada. Vala juurikatelt keeduvesi ära.
2. Valmista teises potis siirup kahest osast suhkrust ja ühest osast veest. Kui suhkur on lahustunud, tõsta juurejupid siirupisse madalal tulel hauduma, kuni enamik siirupist on juuretükkidesse imendunud.
3. Nõruta juurikad ja lase küpsetuspaberil kuivada. Seejärel veereta juurikaid suhkrus.
4. Säilita suhkruseid juuretükke õhukindlas anumas.