Kalmus kasvab peamiselt mageveekogude kallastel.Foto: Mabel Amber, Pixabay
Nipid
25. aprill 2019, 06:13

TERVIS | Kalmus ehk põhjamaade ženšenn

Kalmuse magus mekk on justkui segu ingverist, kaneelist ja mus­kaadist, kuid see rohttaim pole kuulus ainult oma maitse poolest. Kalmusejuurel on ka võimas toni­seeriv ja paljusid tervisehädasid leevendav toime.

Esimesed teated kalmuse (Acorus calamus) kohta pärinevad iidsest Indiast, kus taime tunti kui eluea pikendajat. Põliselt kasvab kal­mus ka Põhja­Ameerikas, Venemaal, Hiinas ja Jaapanis, kuid koos ajurveda õpetusega rändas kalmus karmist Himaalaja mäestiku kliimast 17. sa­jandil Euroopasse ja on nüüdseks levinud peaaegu kõikjal maailmas. Taim on hästi kohanenud ka Eesti kliimaga.

Kus kasvab?

Peamiselt kasvab kalmus mageveekogude, nagu jär­vede ja aeglase vooluga jõ­gede ning kraavide kallastel. Mandri­-Eestis leidub kalmust rohkem, saartel hõredalt.

Mitmeaastane rohttaim kasvab 50-150 cm kõrguseks ja levib põhi­liselt vegetatiivselt, sest siinses klii­mas ei jõua ta viljad valmida. Seal, kus kalmus kasvab, on tavaliselt ohu­tu ujumas käia, sest taim eelistab vaid puhast vett.

Parim aeg korjamiseks

Kalmusejuure korjamiseks on parim aeg märtsis ja aprillis või septemb­rist kuni novembri lõpuni. Ole kalmuse korjamisel tähelepa­nelik, sest äraõitsenud taime on kee­ruline määrata. Kalmuselehed peak­sid lõhnama õrnalt ja magusalt, veidi sidruniselt, aga kasuta taime kind­lakstegemisel ka mõnda head taime­raamatut või küsi nõu kogenud ravim­taimetundjalt. Taime korjates pead oma valikus väga kindel olema, sest kalmuselehed ja kasvukoht on üsna sarnased mürgise kollase võhumõõ­ga (Iris pseudacorus) ja siniste õitega Siberi võhumõõgaga (Iris sibirica).

Kõige mugavam on kasutada kalmu­sejuure väljakaevamiseks väikest labi­dat või hangu. Et taime ja selle kasvu­ kohta mitte liiga palju häirida, korja juurt koos lehtedega just nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik.

Kevadel sobivad süüa ka noored kalmuse sidrunimekiga võrsed, mida võib korjata salatilisandiks.

Säilita kalmusejuurt nii:

- Pese juurikas koos lehtedega hoo­likalt puhtaks. Lase taimel mõni päev närbuda, et juured omistak­sid lehtedest viimsedki toitained.

- Kui taim on närbunud, lõika juuri­kad väikesteks tükkideks, et need kiiremini kuivaksid.

- Aseta juurikatükid ühe kihina ah­juplaadile ja lase neil minimaal­se õhuniiskusega ruumis 24–30 kraadi juures kuivada. Jahedal niiskel ajal, nagu november, on kindlam kuivatada juurikaid 50–60kraadises ahjus pöördõhu­režiimil. Mõlemal juhul tuleks juu­retükke aeg­ajalt segada, et need ühtlaselt kuivaksid.

- Paki kuivanud juuretükid õhu­ kindlalt ja aseta säilitamiseks hämarasse.

Kalmuse plussid

Kalmuse magus mekk on justkui segu ingverist, kaneelist ja muskaa­dist, seetõttu lisatakse seda huvitava maitsenüansi saamiseks üliväikes­tes kogustes küpsetistesse. Juure­ tükkidest on võimalik sarnaselt ing­veriga ka suhkrustatud maiustusi valmistada.

Värskeid või kuivatatud juuretük­ke võib ka niisama närida, nagu te­gid seda näiteks Põhja­-Ameerika põlisrahvad pikkade rännakute ajal, et vaimu ja keha ärksana hoida. Erguti­na on kalmusejuur abiks ka neile, kes õpivad eksamiteks või peavad öösiti kaua autoroolis viibima. Oma mitme­külgselt toniseerivate omaduste tõttu on taime nimetatud isegi põhjamaade ženšenniks.

Magusa aroomi ja kõrge eeterlike õlide sisalduse pärast on kalmus hinnatud parfümeerias ja tubakatöös­tuses. Ka kurikuulsa karastusjoogi Coca-Cola valmistamiseks kasutatak­se aromaatset kalmusejuureekstrakti. Samuti lisatakse kalmusejuurt veini­desse ja bitteritesse.

Taimejuure raviomaduste kohta tea­takse peamiselt, et kalmus leevendab seedeprobleeme, parandab isu ja ai­tab suitsetamist maha jätta. Veel on täheldatud taime vereringet stimulee­rivat mõju. Samuti näritakse kalmuse­ juurt igemeprobleemide ja halva suu­ lõhna leevendamiseks.

Kosmeetikas hinnatakse kalmust selle nahka taastavate ja pehmendava­te omaduste pärast. Peenestatud juur on ka looduslik putukatõrjevahend, mis hoiab riietest koisid eemal.

Tõmmis kalmusevanniks

Tänu kalmusele saad hea ja loodusliku tõhusalt nahka pehmendava vannivee. Et kalmusejuurest kõik hea kätte saada, tee juurepulbrist esmalt tõmmis.

Tee vannivee jaoks kalmuse-tõmmist nii:
1. Kalla kolmveerand teelusikatäit kalmusejuurepulbrit üle ühe tassi kuuma veega.

2. Jäta pulber termosesse üle öö tõmbama.
3. Järgmisel päeval vala segu (jala)vanniveele.

Kalmusega reisikommid

Kalmusejuurekommid aitavad neid, kes jäävad kergesti merehaigeks või ei kannata pikki lennu- ega bussireise. Kuigi kommid tulevad maitsvad, ei tohiks neid siiski süüa liiga palju, sest muidu võivad need hoopis iiveldust tekitada.

Tee kalmusekomme nii:
1. Lõika juure pehmem osa õhukesteks viiludeks ja keeda läbi. Soovi korral võid vett kibeda maitse vähendamiseks mitu korda vahetada. Vala juurikatelt keeduvesi ära.
2. Valmista teises potis siirup kahest osast suhkrust ja ühest osast veest. Kui suhkur on lahustunud, tõsta juurejupid siirupisse madalal tulel hauduma, kuni enamik siirupist on juuretükkidesse imendunud.
3. Nõruta juurikad ja lase küpsetuspaberil kuivada. Seejärel veereta juurikaid suhkrus.
4. Säilita suhkruseid juuretükke õhukindlas anumas.

Kalmus leevendab mitmeid tervisehädasid. Foto: Mabel Amber, Pixabay