KALLIS VÕI ODAV? Toidukorvi hind sõltub suuresti kliendi tarbimisharjumusest.Foto: Arno Saar
Eesti uudised
8. detsember 2017, 16:56

Kuidas mõjutab toiduainete hinnatõus eestlast? (44)

„Isiklikult olen märganud lihatoodete ja poolfabrikaatide hinnatõusu,“ ütleb kahe lapse isa Timo, kes kirjeldab oma tavapärast ostukorvi kui eestlase klassikalist. „Piim, munad, leib, liha,“ loetleb ta.

Statistikaameti andmetel on kaupade hind möödunud aasta novembriga võrreldes tõusnud 5,4% ning teenused 2,1%. Hinnatõus peaks mõjuma ostukorvile tugevalt, ent kas tarbija seda ka igapäevasel poodlemisel täheldab? 

„Kusjuures on aru saada, et igakuiselt kulub rohkem raha, kui näiteks aasta tagasi. Aga seda, et nüüd toidule rohkem kuluks... Vot seda ma ei oska öelda, võib-olla pole ma nii asja vaadanud,“ arvab kahe lapse isa Timo. 

„Isiklikult olen märganud lihatoodete ja poolfabrikaatide hinnatõusu. Sellised tooted, mis paned kiirelt ahju, kui ei jõua ise köögis sahkerdada, “ ütleb ta. Mehe hinnangul on naljakas see, et väljas söömas käies on hinnad siiski suhteliselt sarnaseks jäänud. „Aga toidupoes lähevad kõik seejuures kallimaks,“ on ta märganud.

Timo tunnistab, et jälgib hoolsalt ka postkasti potsatavaid sooduskampaaniate lehti, et perekonnale soodushinnaga toitu nädalaks ette osta. Ta leiab, et nõnda säästab tihtipeale kena kopika. „Toitu tuleks võimalusel osta ka suurema pakendiga, sellega hoiab samuti kokku,“ mainib ta nippi, kuidas säästa. 

Kiiruga Tallinna kesklinna toidupoest väljuv perekond ei oska hinnatõusu kohapealt täpset seisukohta võtta. „Näha on, et hinnad on tõusnud. Aga pigem on meil näiteks üks kindel jogurt, mille hind on oluliselt tõusnud viimasel ajal. Nüüd ostan midagi muud hoopis selle asemel,“ oskab perenaine vaid ühe näite tootest, mis hinnatõusuga perekonna menüüd muutnud.

Küsimuse peale, kuidas hinnatõus tarbimist mõjutab, hakkab pereema Sigrid esteks naerma. „Ma ostan seda, mida parasjagu endale lubada saan,“ ütleb naine. Tal on kodus kaks suud toita – elukaaslane ning kaheksa-aastane tütar.

„Poes ringi vaadates ja konkreetselt hinnasiltidele tähelepanu pöörates on hinnatõus märgatav, ent seepärast tavapärast tarbimist muutnud ei ole. Igapäevane toidukorv tuleb koostada pigem täisväärtuslikust toitumisest lähtuvalt, mitte niivõrd hindadest. Isiklikult mulle tundub, et kõige hinnatõus mõjutab kõige rohkem neid, kes tarbivad rohkel poolfabrikaate kui ka alkoholi. Inimesed, kes ise kodus puhtast toorainest süüa valmistavad, nende jaoks hinnatõus niivõrd ei kajastu,“ arvab 27aastane koduperenaine Kertu Tallinnast.

Pärnumaa naine Sigrit tunnistab: hinnatõus pole perekonna tarbimisharjumusi muutnud. „Selles mõttes, et me sööme kõike: liha, kala, puuvilju, piimatooteid. Maiustused, sest laps kasvab peres. Muidugi me vaatame, et mis on odavama hinnaga, aga kui parajasti valikut pole, siis ostmata ei jää“ tunnistab ta.