PAKKIMINEFoto: MATI HIIS
Jõulud
20. detsember 2017, 13:49

Paki jõulukinke säästlikult

Säästlikkus ei tähenda kingituste pakkimise puhul koonerdamist – tuleb lihtsalt olla leidlik ja selle pilguga kodus ringi vaadata.
  • Ära osta uusi paberi- ja paelarulle, vaata parem üle kõik panipaigad ja pane pea tööle – koju kogunenud kraami seas on kindlasti palju pakkimiseks sobilikku. Kingipakid saavad põnevamad kui kunagi varem.
  • Vaata kangariiulile: paljudes kodudes on mõnes kapinurgas iidamast-aadamast seisev kangavaru. Kui neist siiamaani pole rõivaid õmmeldud, kui tõenäoline on, et see üldse kunagi juhtub? Miks mitte kasutada sobivaid kangaid pigem kingituste pakkimiseks. Tee proovi!
  • Kui oled äraviimiseks kõrvale tõstnud vanu rõivaid ja kodutekstiile, võid näiteks pruugitud tüllkardinatest saada hoopis uhked laiad pakipaelad. Mõnele eriti uhkele karbile pole ümbrist vajagi, kunstipäraselt seotud lehvist koos pakikaardiga on rohkem kui küll.
  • Pakikaardi, -paela, lehvi, roseti või muu kaunistuse meisterdamiseks sobivad ka käsitöökangaribad, tugeva pakkimispaberi jäägid, sahtlisse kogunenud paelajupid, helmed, litrid, värvilised nööbid jmt.
  • Lahtilõigatud kohvipakkidest või vanadest ajalehtedest saab voltida ribad, millest annab punuda kingituse tarvis karbi või korvi. Kui tavaline ajalehepaber paki sisuga kokku ei klapi, võib kasutada kirevaid läikpaberil reklaamlehti.
  • Kui kasutad pakkimiseks jõupaberit, võid selle enne kokku kortsutada – nii mõjub paber huvitavalt ega näita ka kõiki pakkimisel tekkivaid näpuvigu välja. Jõupaberisse pakitud kingituse sidumiseks ei sobi läikivad paelad, palju paremini sobib pabernöör (leiad ehituspoest), mida saab ka lahti harutada, nahkpael või mitmekordne lõng/punutis.
  • Pakkepaelaks sobib hästi ka kortsutatud ja kokku keerutatud jõupaber, mida võib kaunistada kõigega, mis kätte juhtub – alates õlelilledest ja kuuseokstest ning lõpetades suvel mererannast korjatud teokarpidega.