Vabaõhumuuseumis saab aimu eestlaste jõulukommetest. Foto: Teet Malsroos
Jõulud
14. detsember 2017, 16:28

Vabaõhumuuseumis on ehe jõuluküla

Laupäeval ja pühapäeval kella 11–16 saab Rocca al Mare vabaõhumuuseumis tunda tõelist jõuluhõngu, kui jõulukülas tutvustatakse selle ajaga seotud kombestikku.

Vabaõhumuuseumi külarahvas on neil päevil avanud oma talude ja majapidamiste uksed, et jagada külastajatega vanu pühadetraditsioone.

Näiteks Laua poes saab aimu 1938. aasta kolmandast advendist. Süüdatakse kolmas advendiküünal ning jõuludeks valmistumine on juba alanud.

Köstriaseme talus peetakse toomapäeva, mis tähistab jõuluaja algust. Köstriaseme talu pererahvas on lõpetamas suurpuhastust ning asunud jõuluroogasid valmistama. Pulga talus on käes juba jõululaupäev: õled on hommikul tuppa toodud ja kroonid lakke riputatud. Laud on jõuludele kohaselt toidu all lookas ning õueserval köeb saun.

Seevastu setu talus ja peipsivene majapidamises tähistatakse jõulupühi vana kalendri järgi 6. ja 7. jaanuaril. Sellegipoolest on mõlema maja uksed avatud ja pererahvas ootab külalisi. Seal saabki teada, mida tehakse setude ja peipsivene vanausuliste juures ajal, mil eestlased jõule peavad.

Vabaõhumuuseumi küla väikesest pühakojast kostab jõululaule. Laupäeval kell 13 saab Eesti vabaõhumuuseumis esmakordselt osa luutsinapäeva kommetest Noarootsi gümnaasiumi koori etteastes.