Seakõrva- ja seasabasnäkidFoto: Erakogu
Nipid
14. detsember 2017, 16:19

Seast kasuta ära kõik

Sealiharooga valmistatakse tavaliselt kaelakarbonaadist, sise- või välisfileest, tagatükist või abalihast. Tegelikult kõlbab süüa peaaegu terve siga ja hõrgud suupisted valmivad näiteks seanahast, -kõrvadest ja -sabast.

Toiduakadeemia kokad Tarvo Kullama ja Urmas Tiigivee pakuvad välja kaks retsepti, kuidas valmistada suupisteid vähem tuntud sealihatükkidest. Krõmpsud ampsud seanahast, -kõrvadest ja -sabast sobivad nautimiseks nii seltskondlikul koosviibimisel, perekondlikul filmiõhtul, aga ka eelroana enne suuremat kõhutäit.

Seanaha krõpsud

Vaja läheb:

10 x 20 cm seanahka

õli

sool

pipar

Valmistamine:

Pintselda nahatükk mõlemalt poolt õliga ning maitsesta soola ja pipraga. Seejärel aseta nahk ahjurestile ja küpseta 190 kraadi juures tund aega.

Kindlasti pane ahjuresti alla ahjuplaat, et tilkuv rasv ahju ei rikuks. Kui nahk on kõva ja krõmpsuv, võta see ahjust välja ja lase jahtuda. Enne serveerimist murra krõbe nahk tükkideks.

Seakõrva ja seasaba snäkid

Vaja läheb:

4 seakõrva

8 seasaba

5 loorberilehte

2 spl soola

2 l õli friteerimiseks

200 g jahu

3 muna

300 g pankot (riivsaia)

Valmistamine:

Alustuseks pese kõrvad ja sabad hoolega külma vee all puhtaks ning keeda seejärel kolm tundi soola ja loorberiga maitsestatud vees. Pärast keetmist jahuta. Kõige parema tulemuse saad, kui hoiad neid üleöö külmikus. Enne friteerimist lõika kõrvadest pikemad ribad ja sabadest lühemad jupid ning aja õli paksu põhjaga potis või fritüüris kuumaks. Paneeri sabad ja kõrvad jahu, muna ja pankoga. Eriti krõbeda tulemuse saamiseks võib suupisted katta kahekordse paneeringuga. Kõige lõpuks friteeri seatükid kuumas õlis kuldseks ning serveeri aasiapärase kastmega.