Talveöö metsaonnis võib linnainimesele pakkuda unustamatu elamuse.Foto: Aldo Luud
Jõulud
18. detsember 2017, 14:03

KINGI KOGEMUSI JA ELAMUSI: mida kinkida inimesele, kellel on justkui kõik olemas ja ütleb, et talle pole midagi vaja? (3)

Asjad võivad mõne inimese tõepoolest üsna ükskõikseks jätta, seepärast tasuks ehk proovi teha hoopis elamuste, teadmiste ja kogemuste kinkimisega. Sedasorti kingitusi saab raha eest osta, aga palju on ka selliseid, mille tegemiseks tuleb lihtsalt pea tööle panna, et see üks ja parim välja nuputada.

Kursused ja koolitused

Kõikvõimalikke kursusi, nii teoreetilisi kui ka praktilisi, pakutakse ohtralt. Kõik, mis huvi pakuksid, ei mahu pahatihti õpihuvilise inimese eelarvesse, seepärast võib mõni kursus või koolitus olla suurepärane jõulukink. Lähedase inimese huvid ja harrastused on ju teada, seega tasub lapata rahvaülikoolide, ameti- ja keeltekoolide ning koolitusfi rmade kodulehekülgi, kus pakutakse kursusi tohutus valikus, nii praktilisi, kus saab midagi oma kätega teha, kui ka teoreetilisi: psühholoogia, eneseareng, tervislik eluviis jm.

Kevadsemestri keeltekooli kursus võib väga ära kuluda näiteks sellele, kes suvel turismireisile sõidab. Kui kingituseks sobivat koolitust aegsasti valima hakata, võib pasliku leida ka tasuta kursuste seast – jääb vaid kingisaaja sinna kirja panna ja kingitus nutikalt vormistada. Pole mingit põhjust arvata, et see, mis tasuta kätte tuleb, ei sobi kingituseks: kingisaajat rõõmustab ennekõike teadmine, et kingitust valiti just tema peale mõeldes.

Ühine aeg – ehk parim valik?

Koosolemiseks jääb inimestel aina vähem võimalusi – kõigil on kiire, ühist aega on raske leida. Seepärast võib parimaks jõulukingiks osutuda pakkumine midagi ühiselt ette võtta. Niisuguse kingituse tegemiseks pole vaja suurt eelarvet, küll aga natuke organiseerimisvõimet ja ohtralt leidlikkust, et kingitus põnevalt vormistada.

Miks ei võiks lapselaps kinkida vanavanematele lubadust pesta kevadel puhtaks nende kodu aknad, võtta enda peale suvine muruniitmine, puude ladumine, aiavärvimine või mõni muu ette teada töö, mis vanaemal-vanaisal ehk juba üle jõu hakkab käima?

Muidugi tuleb siis jõulukingiks antud lubadusest ka kinni pidada. Kinkida saab ka ühise teatri- või kontserdikü- lastuse (ainult piletid pole pooltki nii hea kink!), põgusa ühise loodusretke, pakkuda välja ühise kokkamisõhtu (või selliste õhtute sarja), miks mitte ka pikema suvise matka suurema seltskonnaga – kingitegija peale jääb korraldustöö, teistel on pool aastat aega valmistuda. Üheskoos veedetud aeg jääb kõigile asjaosalistele meelde oluliselt kauemaks, kui esimeselt ettejuhtuvalt jõulumüügilt kingituseks haaratud suvaline nipsasi.