Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
21. detsember 2017, 14:56

TEGUTSEGA KOOS JA LEIDKE AEGA: jõuluaeg toob lähedased lähemale

Piparkoogi-, küünlaja kuuselõhn, naljakad seigad, oma pere tunne ja koosolemise rõõm – see jääb jõuludest meelde rohkemgi kui saadud kingitused.

Valige välja mõned plaadid jõulumuusikaga, et anda pühadeaegsetele ühistele õhtutele vaikse taustamuusikaga pisut pidulikumat hõngu.

  • Jõulude eel leidke aega üheskoos jõulukaarte ja -kaunistusi nokitseda. Ärge pugege kunstiande puudumise taha: juhiseid jõulumeisterdusteks leiab internetist kuhjaga, nii et kui endal ideid pole, saab alati seal näpuga järge ajada.
  • Kui jõulupühadeks tuleb kokku suurem seltskond sugulasi, kasutage juhust ja otsige välja vanad perealbumid. Näidake lastele pilte ja rääkige lugusid oma lapsepõlvest ja neist lähedastest, keda enam pole, paluge vanemal põlvkonnal pajatada ammustest aegadest, jagada albumite toel mälestuskilde ja meenutusi. Lapsed ja lapselapsed saaksid vana(vana)vanemate mälestusi kuulates teada, kes on kõik need inimesed vanadel fotodel. Noorematel täiskasvanutel oleks mõistlik olulisim kuuldust kirja panna – igas peres jõuab liigagi kiiresti kätte aeg, kus küsida pole enam kelleltki ja tuleb kibedasti eg toob lähedased lähemale kahetseda, et õigel ajal ei taibatud rohkem pärida.
  • Korraldage lugemistunde – lugege üksteisele ette jõuluraamatuid. Vahel võiks valida mõne n.-ö moraaliga jõulujutu, mis annab põhjust arutleda koos lastega hea ja kurja, helduse ja ihnsuse, aususe ja valelikkuse, rikkuse ja vaesuse vm üldinimlike teemade üle. Oma ettelugemisvooru peaks saama igaüks, eriti suur asi on see neile, kes lugemiskunsti alles hiljuti selgeks saanud.
  • Kirjutage ise muinasjutt! Võtke leht paberit, esimene kirjutab sinna kolm lauset, voldib paberi kokku nii, et näha jääb ainult viimane lause, millest peab oma kolme lauset kirjutades lähtuma järgmine muinasjutumeister. Kui kõik on oma laused kirjutanud, rullitakse paber lahti ja loetakse muinasjutt ette.
  • Mõne etteloetud raamatu või kokku kirjutatud muinasjutu põhjal võib lasta lastel omapäi teha jõulunäidendi, mis siis ka ette kantakse. Kui noored lavastajad-näitlejad tegevusse suunatud, saavad lapsevanemad pisut hinge tõmmata, kui aga kellelegi täiskasvanuist tahetakse etenduses usaldada mõni roll, ei tohiks sellest mingil juhul keelduda.
  • Valmistage kogu perega jõuluküpsetisi. Kui teete piparkooke, jagub sealt kindlasti paar peotäit ka kingiks saata. Arutage üheskoos läbi, kellele teha üllatuspakike: üksikule naabrimemmele, kodutänavas elavale suurperele, annetuseks kodutute varjupaika – lastele on selline tegevus heaks eeskujuks. Pakkige maiustused kenasti, lisage laste tehtud kaart heade jõulusoovidega ja viige üheskoos kohale. Üks tegu õpetab tihti rohkem kui tuhat sõna.
  • Käige perega varjupaigas koeri jalutamas, metsas niisama uitamas või loomadele-lindudele toitu viimas. Kuhu täpselt metsas midagi viia sobib, selle kohta saab infot kohalikelt jahimeestelt.
  • Koduaias tehke algust lindude toitmisega – alustades linnumaja meisterdamisest. Kui kohti on valida, pange söögimaja kohta, kus edaspidi saaks linde vaadelda: kes hakkavad seal söömas käima, millist toitu eelistavad, kuidas omavahel käituvad jne.
  • Kui kodus on ruumi, muretsege hiigelsuur pusle ja püüdke see jõulude ja aastavahetuse vahele jääva ajaga ühisel jõul kokku saada. Suurepärane tegevus, kui jõulude ajal juhtub näiteks vihma sadama ja kelgutamisplaanid saavad rikutud.