Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
23. detsember 2017, 15:15

LOE JA VALMISTU! Mida soovib jõuluvana? (1)

Tavaliselt kirjutatakse soovikirju jõuluvanale – ja taat püüab neid võimalust mööda täita. Mida paneks aga ta ise kirja, kui keegi küsiks tema soove? Lugege!

Teler või jõuluvana?

Kui jõuluvana uksest sisse astub, on lapsed alati elevil, aga kurb on vaadata, kui mõni täiskasvanu ei suuda kuidagi pilku teleriekraanilt lahti rebida või pitsi käest panna. Laste jõulurõõm on suurim ikka siis, kui ta saab selle muinasjutu läbi teha koos oma perega nii, et kõik on kogu hingega asja juures.

Emade-isade eeskuju

Jõuluvanadele meeldiks, kui täiskasvanud oleksid samuti valmis temaga suhtlema ja salme lugema. Paraku tundub vahel, et neile pole oma lapsepõlvest kuigi palju meelde jäänud. Liiga tihti haaratakse spikker või telefon, ja vuristatakse salm sealt maha. Ka ei maksa juhul, kui lapsed ise väga esinema ei kipu, kaubelda neid enda eest üles astuma: mõnel põnnil tuleb suisa nutuvõru suu ümber, kui selgub, et peab oma paki kättesaamiseks lugema sedasama salmi, mille just vanaema abistamiseks ette kandis.

Pere ühine etteaste

Alati tõstavad jõuluvana tuju need kodud, kus tema saabumiseks on põhjalikku eeltööd tehtud. Mõnes kodus tervitatakse jõulutaati mitmehäälse ühislauluga, teisal mängib pereorkester, pakki saades loeb üks luuletust, teine mängib pilli, kolmas laulab, igaühe etteastet kuulavad kõik ülejäänud, keegi ei hakka kohe, kui pakk käes, sellelt paberit rebima – kingitused avatakse alles siis, kui jõuluvana on teele saadetud.

Jõuluvana ei karista

Kui lapsele kogu aeg rääkida, et kui ta teeb pahandust, siis jõuluvana toob talle kingituse asemel vitsakimbu, võib tulemuseks olla see, et kui tähtsal õhtul on käes tema kord jõuluvana ees seista, ei julge ta luuletust lugeda ega sammugi taadile lä- hemale astuda. Ei maksa hakata siis last hirmutama: „Loe nüüd ilusti oma salm ette, muidu ei saagi kinki!“ Jõuluvana oskab sellise olukorra ise lahendada: vahel meelitab jutuga, vahel annab ühe kingi niisama kätte, teisele tuleb laps juba meelsamini järele.

Mõtle, mida tahad

Jõuluvana külaskäik tuleb varakult ära tellida ja arvestada ka sellega, et jõululaupäevaks ei pruugi aega jaguda. Kaalu, kuidas asja korraldada, sest mõneks muuks päevaks jõuluvana tellimisel on miinuste kõrval ka hulk plusse. Jõululaupäeval jõuab taat vaid põgusalt perega juttu puhuda, luuletused-laulud ära kuulata ja kingid kätte jagada. Muudel päevadel võib aga juhtuda, et tal jääb aega ka lastega koos joonistada, mängida või laulda. Kui lapsed on parimas jõuluvana ootamise eas, on see neile ehk olulisemgi. Pere saab enne anda vihjeid teemade kohta, millest lastega rääkida tasuks: kiusamine, kadedus, jonn jmt.