Kuusekasvandus Valgamaal.Foto: Aldo Luud
Jõulud
15. detsember 2017, 11:37

Taanlane tellib jõulukuuse Eestist (16)

Taani väljaanne Landburgs Avisen kirjutab taani ärimeestest, kes Eestis Valga lähistel jõulukuusekasvanduse püsti on pannud. Baltimaadest pärit kuused on taanlaste seas vägagi hinnatud.

Mogens Askholm, Peter Lindberg and Jan Lorenzen alustasid oma ettevõttega Estplant 10 aastat tagasi. Tänaseks kasvavad kuusepuud 650 hektari suuruse maa peal. Sel aastal on plaanis maha müüa 170 000 puud.

Jõulupuude kasvatamine Eestis ei erine oluliselt Taani praktikast, sest kliima on üsna sarnane. Eestis on probleeme sellega, et rohkem on putukaid, kes puid kiusama kipuvad, kuid õnneks on Eestis jällegi vähem puude seenhaigusi. Mehed kurdavad selle üle, et hinnad on liiga odavaks läinud.

Eesti ja Taani vahel käib sõbralik jõulupuude vahetus. Statistikaameti andmeil jõudis 2016. aastal Eestist eksporditud 115 500 jõulupuust ligi 60 protsenti just Taani. Eesti puud meeldivad ka brittidele, 25 protsenti ehk veerand eksporditud kuuskedest leidis kaunistused okstele Suurbritannias. Eestisse veeti 2016. aastal sisse 7900 jõulupuud. Ligi kolmveerand Eestisse imporditud jõulupuudest tuleb Taanist.