Foto: AFP/Scanpix
Jõulud
16. detsember 2017, 11:09

Hea lugeja, anna teada, mida sina oma lapsele jõuludeks kingid!

JÕULUVANA PIHTIMUS: "Kingituseks tahvelarvuteid nõudvad lapsed tapavad jõulude olemuse." (28)

"Emad-isad laenavad end lastele kinke ostes lõhki. Nad on täiesti rumalad! Aga mis saab siis, kui saabub aeg laene ja järelmakse tagasi maksma hakata? Nad lõpetavad toidupangast abi paludes," sajatab 73-aastane elu näinud Suurbritannia jõuluvana Ray. 

Briti väljaanne Daily Mail intervjueeris kolme kaubanduskeskustes tegutsevat jõuluvana, uurides neilt muu hulgas, mis neid pühade juures kõige rohkem häirib.

82-aastane jõuluvana Ron kaebas, et kui nad küsivad lastelt, mis nad jõuludeks tahavad, kõlab vastuseks peaasjalikult kas "iPad" või "nutitelefon". "Aina nooremad lapsed tahavad kingituseks saada kalleid elektroonilisi seadeldisi. Viie- ja kuueaastased lapsed küsivad minult jõuluks nutitelefoni, selgitades, et nad vajavad seda sõpradega suhtlemiseks. Jumal hoidku, kas nad siis päriselus enam kokku ei saagi ja näost-näkku ei suhtle," arutleb 53 aastat jõuluvanaametit pidanud mees. 

Ta ei süüdista aga selles lapsi, vaid nende vanemaid. "Lapsed on ära rikutud, sest nad saavad jõuludeks liiga palju kinke. Ma olen näinud, kuidas lapsed jõulude ajal ühe kingipaki kiiruga lahti kakuvad, korraks sisse piiluvad ja siis hõikavad: "Andke järgmine!" See on kurb vaatepilt."

Ka 73-aastane kaubanduskeskuse jõuluvana Ray jagab temaga arvamust. "Emad-isad laenavad end lastele kinke ostes lõhki. Nad on täiesti rumalad! Aga mis saab siis, kui saabub aeg laene ja järelmakse tagasi maksma hakata? Nad lõpetavad toidupangast abi paludes."

Ray meenutab sooja südamega, et 30 aastat tagasi tahtsid lapsed jõuludeks värviraamatut, nukke, kaisukarusid ja kelkusid. "Praegu ma ei mäletagi viimast korda, kui põnn minult jõulukingiks kelku palus," tõdeb ta kurvalt. 

72-aastane Ken ütleb, et tänapäeva lapsed tahavad kõike, mida nad televiisorist näevad. "Telereklaamidega tehakse lastele ja nende vanematele ajupesu," leiab jõuluvana. "Lapsed tahavad kõiki neid asju, mis nende sõpradel on. Kõige kurvem on see, et seitsme- ja kaheksa-aastased lapsed soovivad lisaks tipptehnoloogiale ka meigiasju ja tätoveeringuid."