Puuduta mind Tags: Anu Saagim, Puuduta mindFoto: Jörgen Norkroos
Puuduta mind
21. detsember 2017, 20:47

„Puuduta mind!“ igal neljapäeval kl 18 Õhtulehe veebis ja Facebookis

VIDEO | „Puuduta mind!“ 8. saade: külas on haldjalik hingepildijoonistaja Mirjam Raag (18)

Igal neljapäeval kell 18 kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind!“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuht Anu Saagimi seekordseks külaliseks on haldjalik hingepildijoonistaja Mirjam Raag, kes uurib inimhinge sügavusi, universumi saladusi, müstilisi reaalsusi ja muinasjutumaailmu, mis peidavad end igapäevaelu varjus. 

"Puuduta mind!" Foto: Jörgen Norkroos

Kes sa oled, Mirjam Raag?

Olen elurõõmus ja ebamaine noor kunstnik. Minu suurimad kired on kunst ja loodus ning nende kahe ümber mu elu enamasti keerlebki. Olen kogu oma elu tegelenud maalimise, joonistamise ja igasuguse loominguga. Loomine on aidanud mul maailma paremini tundma õppida, ennast tervendada ja ümbritsevate inimeste ning keskkonnaga paremini suhestuda.

Teemad, mida oma töödes kajastan, on ühtaegu tuttavad ja ebamaised. Uurin läbi loomingu nii inimese igapäevast tundeelu kui ka igavikulisi küsimusi nagu elu mõte ja hinge olemus. Tihti avastan oma teostes peituvad sõnumid ja tähendused alles peale pildi valmimist. Ja isegi siis jääb alati alles veel palju suurem müsteerium selle sõnumi taga. Just see ongi põnev. Mida rohkem püüame maailma mõista, seda arusaamatum see näib.

Kuidas näeb välja sinu loomisprotsess?

Ideed ja teemad, mida kajastan, tulevad minuni iseenesest. Nad lihtsalt ilmuvad ühel hetkel mu teadvusesse ning minul tekib vastupandamatu soov need pintsli ja värvide abil siia reaalsusesse tuua. Ka valmimise ajal elavad pildid justkui oma elu - nad muutuvad järjest detailsemaks ning avavad uusi uksi. Iga pilt räägib iseenda maagilist ja elavat lugu. Kujundid, sümbolid ja arhetüübid maalidel annavad edasi ajatu tarkuse sügavust ja rahu. Kui vaadata süvenenult mõne mu teose sisse, astub see vaatlejaga justkui dialoogi ja näitab teed maailma, universumi ning inimhinge müstilistesse avarustesse ning salakäikudesse.

Mis on hingepilt?

Hingepildid peegeldavad inimese hinge sügavusi, ilu ja suursugusust. Iga inimese maal on unikaalne, keskendudes just tema kõrgemale potentsiaalile ning positiivsetele omadustele ning need sünnivad vaid tellimustööna. Hingepildid aitavad näha, et me kõik oleme väekad, aga igaüks isemoodi. Nad on toetuseks rasketel hetkedel ja rõõmuks ilusatel aegadel.

Seekordse saate teemad: 

* Maalid hingepilte - kuidas see protsess toimub? Kas sa näed inimesele peale vaadates visuaalselt mingeid sümboleid või värve? Või on see täiesti füüsiliste meelte vaba protsess - käsi liigub iseenesest?

* Kuidas info sinuni jõuab? Kas inimesele peale vaadates saad kohe aru, mis laadi pilt temast tuleb? Milles inimese hing avaldub?

* Kui palju sa pead inimesega suhtlema, et temast pilti saada? Loodetavasti on sul kaasas mõne pilt või selle koopia, et meile selgitada, kuidas, millistes sümbolites, värvides inimese hing selles avaldub.

* Kuidas on seotud inimese hing ja iseloom? Kas näiteks hästi rõõmsal inimesel on ka hästi rõõmus hing ja värvid on kollased ja heleroosad? Räägi pisut pikemalt, kuidas inimese olemus sümbolites ja värvides avaldub.

* Kas oled teinud hingepilti depressioonis (või raskelt haigele) inimesele? On see kuidagi süngem?

* Kas oled teinud ühele inimesele eri aegadel hingepilti? Kas see muutub? Või on hing kogu aeg ühesugune? Kui palju on seal märke eelmistest eludest? Sa ikka usud reinkarnatsiooni?

* Hingepildi maalimine on sensitiivne tegevus. Oled sa ka muul moel sensitiiv - näed asju ette, tunnetad inimese haigusi, näed tähenduslikke unenägusid vms?

* Räägi natuke endast ka - kuidas su erilisus avaldus? Olid lapsepõleves natuke teistsugune?

* Kui teha hingepilt maakerale, mis me siis näeksime? Oleme ju erinevatelt inimestelt kuulnud erinevaid versioone Maa ja inimeste saatusest - ühed ütlevad, et inimesed peavad Maa pealt teistele planeetidele kolima, sest umbes saja aasta pärast ei ole siin eluks vajalikke ressursse, teised näevad vastupidist saatust - et Maa ja inimkond liiguvad uuele, kõrgemale energeetilisele arengutasemele. Mida sinu tunnetus ütleb?

* Sinu kunstis on palju nn fantaasiategelasi - haldjaid, ingleid. Või ei olegi see fantaasia vaid mingi müstiline paralleelmaailm, kus sellised olendid ka päriselt elavad?

* Kus sinu pilte näha saab? Või kuidas sinuga kontakteeruda?

Vaata saadet igal neljapäeval kl 18 Õhtulehe veebis ja Facebookis!