Foto: Alar Truu
Eesti uudised
19. detsember 2017, 12:40

VIDEO | Ei julge palka juurde küsida? Eesti Panga värske ülevaade toob välja, kuidas majandusel läheb! (47)

Eesti Panga värske ülevaade paistab silma üdini positiivsete näitajate poolest – majandus on kogu 2017. aasta vältel tugevnenud! Prognoos näitab, et järgnevatel aastatel väheneb ka inflatsioon.

„Eesti majandus on kriisijärgse aja parimas seisus,“ teatab uhkelt Eesti Panga president Ardo Hansson.  

Aasta kolmandas kvartalis kasvas enamiku tegevusalade toodangu maht kiiresti ja majanduse kogutoodang oli 4,2% võrra suurem kui aasta varem, teatab Eesti Pank.

Majanduskasv tähendab ühtlasi seda, et lähiajal on surve palgatõusuks kõrgem. „ Kuna rahatingimused püsivad ka järgmisel aastal üsna soodsad ja ettevõtted tunnetavad endiselt suurt survet tõsta töötasusid, et olla tööandja konkurentsivõimeline, suurendavad nad investeeringuid et suurendada töökohal loodavat lisandväärtust,“ seisab ülevaates.

Näitajate järgi peaks inflatsioon aeglustuma. Tarbijahindade kasv püsis 2017. aasta viimastel kuudel 4% lähedal, kuid langeb tulevastel aastatel 2% lähedusse. „Inflatsioon aeglustub peamiselt toormete hinnakasvu vaibumise tõttu ning väheb ka kaudsete maksude mõju, mis 2018. aastal tõstab tarbijakorvi maksumust 0,7%, kuid sellele järgneval kahel aastal umbes 0,4%“ teatab Eesti Pank.