Pilt on illustratiivneFoto: Aldo Luud
Jõulud
20. detsember 2017, 21:57

Jõulustress võib koera agressiivseks muuta (10)

Hiljuti vapustas ameeriklasi juhtum, kus noor naine pureti tema enda koerte poolt surnuks, kuigi naine oli loomade eest hoolitsenud nende kutsikapõlvest peale. Miks muutuvad ka muidu ustavad koerad mõnikord agressiivseks?

Selgub, et tegemist võib olla stressiga, veel enam, jõulustressiga. Veterinaarkirurg Sean Wensley rääkis BBC-le, et koerad muutuvad tavaliselt agressiivseks siis, kui nad tunnetavad ohtu. Kirurg lisas, et koerad hammustavad enamasti hirmu tõttu. Veel võivad koerad tavalisest agressiivsemad olla siis, kui nad midagi valvavad või kaitsevad. 

Koerte treener Carolyn Menteith märkis, et paljud koerad kipuvad jõulude ajal rohkem hammustama. Sellel on mitmeid põhjuseid. Esiteks käivad inimesed enne jõule ning jõulude ajal rohkem poodides ning lasevad sageli kellelgi teisel sel ajal enda koera järele vaadata. Lisaks käib jõulude ajal palju külalisi, sageli on maja täis kilkavaid lapsi. Jalutuskäigud koeraga võivad külaliste tõttu aga lühikeseks jääda, kuna kõik tahavad ju kiiresti jõululauda tagasi jõuda. Kõik see võibki koerale põhjustada nii suurt stressi, et loom võib muutuda agressiivseks.

Treener lisas, et kui inimesed end ebamugavalt tunnevad, siis nad väljendavad seda enamasti sõnadega. Koerte puhul on esikohal aga kehakeel.