Foto: Erakogu
Jõulud
21. detsember 2017, 10:48

RETSEPT: soodne ja hõrk kodune jõulugurmee

Aastalõppu jäävad pühad ja pidustused kipuvad pahatihti rahakotile laastavalt mõjuma, kuid pisut perenaiselikku kavalust ja targasti talitlemist võimaldavad ka liigselt priiskamata katta puhtast toorainest ja põnevatest maitsetest tulvil uhke jõululaua.

Daily tootearendusspetsialist Evelin Bauman soovitab isemoodi jõulupraeks pisut ebatraditsioonilist kooslust – hakklihasse mähitud verivorste. Tulemuseks maitseküllane ja pisut uhkeldav praad, mida sobib serveerida ubinate hapukusega rikastatud ja ahjus valmistatud köögiviljadega.

Päkapikupoiss ehk peekonisse mähitud pikkpoiss verivorstiga

Vaja läheb: 600 g hakkliha (sea-veise), 1 muna, 70 g sepikut, 200 g vett, 1 sibul (60 g), 2 küünt küüslauku, soola, pipart, 120 g verivorste (soovitavalt pikemaid ja peenemaid), 150 g viilutatud peekonit

Valmistamine: Alusta hakklihasegu valmistamisest. Leota sepik veega pehmeks, sega hakklihaseguga, lisa muna, väiksemaks hakitud valge sibul, purustatud küüslauk, sool ja pipar ning sega kokku.

Vormi hakkmass kaheks piklikuks pätsiks ja aseta ühele neist pikk ja peenike verivorst ning aseta siis teine pätsike selle peale. Vormi päts uuesti ilusalt ümaraks ja pisut piklikuks ning kaunista peekoniviiludega. Suru peekoniviilud otsapidi pätsi alla kokku – nii jääb lõpptulemus silmale kaunim.

Küpseta päkapikupoissi 180-kraadises ahjus ca 30 minutit. Ahjust välja võttes lase roal pisut seista, et lihamahlade liikumine peatuks ning alles siis serveeri valminud hõrgutis koos ahjujuurikatega.

Nipp! Peale liha küpsemist võid tekkinud praeleemest valmistada mõnusa kastme, mille koostises jahu, vesi, praeleem, toiduõli ja pohlad.

Ahjus röstitud juurikad õuntega

Vaja läheb: pastinaaki, bataati, kaalikat, porgandit, sibulat, õuna, soola, oliivõli.

Valmistamine:

Juurikaid ja õunu tuleks prae jaoks võtta võrdsetes kogustes. Sibulat aga lisada vastavalt maitsele. Alustuseks puhasta ja koori juurviljad, lõika sektoriteks või kangideks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista juurikatele maitseks pisut soola ja nirista oliiviõliga üle. Sega kergelt läbi ja küpseta 180-kraadises ahjus kuni juurvili on pehmenenud ja pealmistele juurikatele ilmub kergelt krõbe koorik.