Tallinna parim hõõgvein valmib Rotrmanni kvartali restoranis R14 - Anu Saagim; Rein Kasela
Jõulud
22. detsember 2017, 12:47

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA

VIDEO | Üks särtsu täis hõõgvein päästab nutuse päeva (12)

Kutsusin sel nädalal Rotermanni kvartali õdusasse restorani R14 hommikusöögile pikalt meediakärast eemale hoidnud lauljatari Kadi Toomi. Kuna väljas oli niiske ja pime, otsustasin rõskesse hommikusse lisada pisut särtsu kuuma veiniga. 

Olen talvel suur hõõgveinide lemb, kuid Tallinnas on tulnud mul hästi valmistatud märjukest tikutulega taga otsida. Ei tehta seda Raekoja platsi jõuluturul ega isegi mitte meie arvukates kohvikutes-lounge'ides. Kas ühe tõeliselt hea glögi valmistamine on tõepoolest nii keeruline? Õnneks mitte, sest restoran R14 üllatas mind meeldivalt. 

"Hommikusöök staargia" - Kadi Toom; Anu Saagim restoranis R14 Foto: Jörgen Norkroos

R14 Veinirestoran on koht kvaliteetveini ja ehedalt hea toidu austajale. Veinirestos loodavad maitse ja veinikooslused on loodud peakoka ja sommeljee harmoonilises koostöös. R14 toidus õhkub vahemerepäraseid noote, mille loojaks ja pidevaks täiendajaks on andekas peakokk Helen Andema.
Restorani partneriks on Rein Kasela Veinituba, kelle hoolikalt valitud veinivalik on komplimendiks igale roale. Veinituba pakub restoranis soovijatele ka veinikoolitusi, veinidegustatsioone ning võimalust meelepärane vein kaasa osta. Ja loomulikult, mis oleks üks talv ilma südamega valmistatud hõõgveinita. 

Tallinna parim hõõgvein valmib Rotrmanni kvartali restoranis R14 - Anu Saagim; Rein Kasela Foto: Jörgen Norkroos

Rein, tavaliselt armastavad paljud söögikohad ja isegi tipp-restoranid hõõgveini valmistada juba valmis glögi põhjast, mis on siis Vana Tallinna baasil või mõne pakiveini baasil valmistatud. Kuidas tegelikult ikkagi üht korralikku kuuma veini tuleks teha?

Meie võtame oma veinitoas baasiks ikka korraliku tummise Hispaania veini, mis on pärit Valencia piirkonnast, kus on suviti väga palju päikest. Ja kuna nendesse viinamarjadesse on suve jooksul väga palju päikest talletunud, siis see on tunda ka selles kuumas veinis, mida sa taevani kiidad. Aga kindlasti on sellesse veini ka eriline hing pandud, mis on samuti tunda. Seda on teinud meie peasommeljee Roman. 

Aga, midagi on siin veel rosinate, apelsinikoore, kaneeli ja rosinate lisaks tunda?

Siin on tegija süda sees ja kindlasti ka nende viinamarjakasvatajate temperament ja tants, aga lisaks ka maitseainete segu, mida Roman on keelanud mul paljastada. See peab jääma meie koha saladuseks, et inimesed üha uuesti meie juurde tagasi tuleks. 

Kas lisate hõõgveini ka pisut kangemat kraami?

Ei, kindlasti mitte. Ainult oskuslikult valitud vürtsid. 

Kas mõõdukas veini joomine on meile kasulik?

Mina soovitaksin rasvase jõuluprae kõrvale kindlasti klaasikest head punast veini. See närib oma happega end raskest toidust läbi ja on kasulik seedimisele. Väga tuntud väljend on french paradox ehk kõik imestavad, et prantslannad söövad õhtuti nii palju, aga ikka on saledad. Saladus on punases veinis. Tegu on kääritatud produktiga, mis aitab kaasa seedimisele. 

Vaata täpsemalt videost!

Pikemat intervjuud Kadi Toomiga vaata veebisaatest "Hommikusöök staariga"! 

"Hommikusöök staargia" - Kadi Toom restoranis R14 Foto: Jörgen Norkroos