Rõõmsaid jõule!Foto: Reuters / Scanpix
Jõulud
12. detsember 2018, 16:46

Miks on jõuluvana kuub punane? (13)

Rõõmus, parajalt ümara ümbermõõduga, punakuues ja valge habemega naeratav jõulumees tuli selle loo pealkirja nähes kujutlusse vist igal lugejal. Kas tõesti pärineb see vaatepilt Coca-Cola reklaamimeistritelt?

The Guardian kirjutab jõuluvana ajaloost järgmist: tema praegune kuju on Hollandi juurtega ning pärit New Yorgist. Nimelt tekkis 18. sajandi lõpu New Yorgis vajadus pisut... vaiksema ja perekesksema jõuluaja järele. Enne seda olid jõulud põhimõtteliselt nagu kõige metsikum volbriöö: ohtra alkoholi, tänavatel taarumise ja üsna hea võimalusega peksa saada. New Yorgi kõrgema klassi kodanikud vaatasid sellisele pidutsemisele ülalt alla ning leidsid, et Jeesuslapse sündi peaks kuidagi viisakamalt tähistama.

1804. aastal võttis antikvariaar John Pintard linnarahvast kuulda ning disainis uue jõulusümboli, võttes aluseks hollandlaste (enamik newyorklasi olid just Hollandi päritolu) Sinterklaasi.

Ehkki esimesed joonistused jõulutaadist olid mustvalged, võis neilgi märgata tänapäeva tuttavlikku kõhukust ja toredat habet.

Järgmistel aastatel kinnistus jõuluvana kuvand ja temaga seotud kombed. Siis ilmus 1823. aastal Clement Clark Moore'i luuletus „Püha Nikolause külaskäik“ (tänapäeval tuntud paremini pealkirjaga „Ööl enne jõule“), mis kirjeldas jõuluvana just selle lõbusa, sõbraliku ja toreda taadina, keda meie tunneme. Võib öelda, et see luuletus on tõenäoliselt mõjutanud tänapäevaseid jõule rohkem kui miski muu.

Punases kuues jõuluvana ilmus välja umbes 1870ndatel aastatel. Esimesena joonistas valgete ääriste ja kraega punases kuues jõuluvana Ameerika karikaturist Thomas Nast. Tema oli ka esimene, kes kujutas jõuluvana Põhjapooluse elanikuna (meie muidugi teame, et jõuluvana elab Lapimaal!). Nast joonistas jõuluvanast erinevaid pilte aastaid.

Üks Thomas Nasti joonistustest. Foto: Vida Press

Pole kindel, miks Nast pidas jõuluvana kostüümi värvina kõige paremaks just punast. Võimalik, et teda inspireeris „Ööl enne jõule“ luuletuses kirjeldatud punaninaga jõulumees, kuid tõenäoliselt pidas ta punast ja valget lihtsalt toredalt silmatorkavaks ja kontrastseks värvikombinatsiooniks.

Seega ei saa päris nii öelda, et punakuues jõuluvana on lihtsalt Coca-Cola väljamõeldis. Ent tänu suurfirma reklaamplakatitele tõrjus punane kuub kõik teist tooni kostüümid kõrvale. Et jahedat karastusjooki külmal talveajal väga osta ei tahetud, oli vaja reklaamnägu, kes aitaks müüki edendada. 1931. aasta jõuludel ilmuski plakatile õnnelik (ja Coca-Colat kulistav) jõuluvana.

Coca-Cola jõulureklaam. Foto: Reuters / Scanpix