LOE VÕI LAULA: Muusikute kirjutatud pühadesalme võib kodustele ette kanda nii luuletusena kui ka omatehtud viisiga lauldes.Foto: Design Pics Inc / Alamy
Jõulud
23. detsember 2017, 00:01

LOE VÕI LAULA: muusikud panid Õhtulehe lugejate jaoks paberile pühadesalmid

Otsid jõuluõhtuks salmi? Lauljatel need juba valmis! (1)

Neli muusikut jagasid Õhtulehega omakirjutatud luuleridu, et meie lugejad saaksid neid kingipakki vastu võttes internetist või raamatust välja otsitud salmide asemel lähedastele ette kanda. Miks mitte sealjuures ka enda välja mõeldud meloodiat lauldes.

Anne Velli: laulan oma luuletust erinevate viisidega

Endine Laine ja Collage'i laulja Anne Velli, kes veab ka oma lasteteatrit, on paberile pannud mitmeid jõulusalme. Luuletuse, mille ta nüüd Õhtulehes avaldab, kirjutas Anne juba mitu aastat tagasi ja esitab seda erinevate viisidega. „Vastavalt vajadusele varieerin meloodiaid. Oleneb, kas ma laulan seda täiskasvanutele või lastele või esitan ise jõuluvanale,“ muigab ta.

Anne Velli Foto: TIINA KÕRTSINI

Anne ütleb, et nende peres pole jõululaupäev see päev, kui kõik lapsed ja lapselapsed koos laua ümber istuvad. „Tütrel on oma pere, pojal enda oma ning igaühel omad tegemised. Lastelastel jõulupuud, Hendrikul (Sal-Salleril – toim) on esinemised ja sama mul endal. Nii et jõuluõhtul oleks päris võimatu, et kogu pere kokku saaks. See tähendab, et meie pere traditsiooni järgi kohtume juba enne jõule. Meie pere jõulupidu on juba peetud. Ma arvan, et tähtis polegi niivõrd see, et ühiselt laua taha istutaks just jõululaupäeval. Olulisem on ikka see, et vähemalt kord aastas see juhtub ja kogu pere on koos. Jõuluvana juba teab, et meie perre tuleb ikka mitu päeva varem tulla,“ naerab tegus vanaema.

Helisevad jõulukellad linnades ja külades,

jõulukellad imehellad kõigi südames.

Uhkes saanis jõuluvana kinkidega juba teel,

jõuluvana selja taga päkapikud reel.

Jõuluaeg, jõuluaeg jälle on käes,

inglid kõik laulavad,

jõuluaeg, jõuluaeg jälle on käes,

hõiska ja rõõmusta.

Ariadne: meie pere jõulude juurde kuulub pisike kontsert

„Meil pidid kunagi kõik pereliikmed luuletusi lugema, kuigi mina olen alati läbi saanud mõne laulu esitamisega,“ meenutab „Eesti laulult“ tuule tiibadesse saanud lauljatar Liina Ariadne Pedanik lapsepõlve jõuluõhtuid. „Nüüdseks on meie peres pärast paari aastat traditsiooniks saamas pisike jõulukontsert ning pärast seda jagame kingitusi,“ räägib Ariadne, kelle ema Ita-Riina Pedanik on samuti laulja ja muusikaõpetaja. 

Jõulupühad veedab ta alati koos perega vanaema juures. „Tavaks on meil rikkalik jõuluõhtusöök ja Frank Sinatra jõulualbum mängib taustaks.“

Ariadne koos juutuuber Martti Hallikuga, kellega ta tänavu jõulukontserte annab. Foto: Robin Roots

Tänavu keskkooli lõpetanud Ariadne tunnistab, et ei mäletagi, millal ta viimati mõne jõulusalmi kirjutas. „Äkki põhikoolis oli viimane kord,“ pakub ta.

Ootan õhtul akna peal,

vaatan, kes kaugelt tuleb seal.

Rõõmsalt jalutab jõulumees,

õlal kott, kus kingid sees.

Koputab uksele, astub üle läve.

Vanaema rõõmustab: „Küll oled sa väle!“

Luuletused loetud, jagatud on kingid.

Jõulumees ütleb: “Vanaema, läki, teeme saaniga mõned kiiremad ringid!“

Jaanus Saks: jõulusalmid otsime tavaliselt Google'ist

„Istume kaetud laua taga, kuuse all on hunnik kinke, millest enamik on loomulikult lapsele, ja kõik loevad üksteise võidu salme ja rebivad pakke lahti,“ kirjeldab Põhja-Tallinna räppar Jaanus Saks oma perekonna tüüpilist jõululaupäeva õhtut. Üldiselt on neil kombeks kingitus luuletusega välja lunastada. „Ja no ongi nii, et enamik otsib midagi kiirelt Google’ist,“ viitab Jaanus ühele reale oma värskes salmis. „Laps tavaliselt loeb mõne lasteaias õpitud luuletuse või laulab laulutunnis omandatud laulu,“ lisab kuueaastase tütre isa. 

Jaanus Saks

Pühade puhul pole riimimeister eriti kippunud sõnu seadma. „Äkki mingi 15 aastat tagasi kirjutasin räpisalmi jõulumehest, mille ka sisse räppisin. Aga see jäi ainult stuudioseinte vahele.“

Linna asfalt on valge mitte lumest, vaid soolast.

Näha taas punase kuuega vanameest loodad.

Viimasel mintsil kõik taga ajavad kinki.

Kui jõulusalme ei tea, kiirelt guugeldad miskit.

Telekas taaskord Bruce Willis ja Kevin.

Jälle lõppemas aasta, tee viimased selfid.

Anet Vaikmaa: lapsena esinesin vanaema juures kogu jõuluõhtu

„Perega jõule tähistades me üksteisele enam salme ei loe, see aeg jääb lapsepõlve, kui sugulastega maale vanaema juurde koguneti. Siis ei tahtnud laulud lõppeda ning ma esinesin terve õhtu,“ jutustab Mahavoki solist Anet Vaikmaa. „Küll aga olen ma töö juures jõuluüritustel pidanud luuletusi lugema ja siis olen Google'i appi võtnud,“ tunnistab noor muusik.

Anet Vaikmaa Foto: Taavi Vaikmaa

„Luuletusi ma ei kirjuta, aga aina enam meeldib mulle kirjutada laulutekste,“ märgib Anet. „Sellegi luuletuse esimesed read on pärit seisma jäänud laulutekstist, mille lõpu kohendasin jõulupärasemaks.“

Jõulutunne 

Langenud lehed, värvid kaotanud puud.

Kaunid soovid laiali saatnud on tuul.

Lumeinglid on parkides, valgust loob kuu.

Kõik nii kordub sellelgi jõulukuul.