Foto: Reuters/Scanpix
Meeled
2. jaanuar 2018, 15:51

Kõige sagedasemad uusaastalubadused (ja kaua neist kinni peetakse) (1)

Kõige rohkem teevad inimesed uue aasta algul või selle eel lubadusi seoses oma tervisega, kirjutab ajaleht The Sun. Kaua aga sellised enesele püstitatud eesmärgid ka vastu peavad? Tavaliselt vaid kuu-kaks...

Kolmeks kõige populaarsemaks uusaastalubaduseks võib pidada järgmisi: suitsetamise mahajätmine, elustiili tervislikumaks muutmine ja kaalukaotus. Üsna tavalised on ka lubadused seoses välimusega - uuest soengust radikaalse ümbermõõdu vähendamiseni. Lubaduste sekka satub sageli ka alkoholitarbimise vähendamine.

Vähem keha ja rohkem vaimuga seotud sagedased lubadused on lubada endale rohkem kvaliteetaega ja üksiolemist või hoida töö ja pereelu paremini tasakaalus. Ka olla asjalikum, ehk planeerida paremini oma aega ning hoida füüsilist ruumi enda ümber paremini korras. Sageli tehakse lubadus, et uuel aastal õpitakse ära mingi uus ja põnev oskus. Britid lubavad sageli ka, et hakkavad mõnd võõrkeelt õppima.

Paraku on aga nii, et erinevate uuringute järgi kukuvad umbes 63-88 protsenti lubaduste tegijatest varem või hiljem läbi. Ligi pooled inimesed ei pea oma lubadustest kinni isegi mitte jaanuari lõpuni. Enamik jätab märtsikuu alguseks lubaduste täitmise pooleli.

Mida siis teha, et lubadused tühja ei jookseks? Esiteks, kui 2018. aasta hakkab lõppema, mõtle juba varakult, mida tahad järgmisel aastal saavutada. Aasta viimase päeva viimase tunni viimasel minutil tehtud otsus on puhas rumalus ja tuleb emotsiooni, mitte realistliku planeerimise põhjal. Teiseks, ära koorma ennast mitmete lubadustega, vaid sea endale üks eesmärk. Ning see eesmärk ei pea olema tohutu. Oled veendunud, et tahad järgmisel aastal taimetoitlaseks hakata? Luba pigem, et oled seda esialgu vaid ühe kuu, või et vähendad lihatoodete tarbimist. Hakkad kolm korda nädalas jõusaalis möllama? Proovi äkki kord nädalas rahulikku ning jõukohast joogat või pilatest, siis vaata edasi, kas on jõudu ja aega enamaks.

Kui oled varem lubadusi teinud ja neis läbi kukkunud, siis jäta need minevikku. Inimestel on ikka kombeks vanu vigu korrata, ei ole mõtet ennast uuesti sama ebaõnnestumisega traumeerida. Kõige olulisem: kui ka korraks libastud, siis ära jäta kogu üritust katki. Kui kõike ei jõua, tee pool.