"Ärapanijas" tögati Tarja Haloneni, kes on tuntud suure eestlaste sõbranaFoto: MATI HIIS
Maailm
2. jaanuar 2018, 11:16

Lisatud video!

Soome meediasse jõudis ERRi raju näärisketš Halonenist, kes seikleb Lätis viinarallil (32)

Arvamused on lahknenud kahte leeri: paljusid soomlasi kui ka eestlasi on pahandanud ERRi uusaastaprogrammis olev sketš Soome eelmisest presidendist Tarja Halonenist. Teised jälle ei näe selles midagi halba ja arvavad, et vaid tõeliste (ülelahe)sõprade vahel on selline huumor võimalik.

Päevaleht Ilta-Sanomat kirjutab, et siinsel Soome lahe lõunarannikul tuntakse hästi alkoholipoliitika muutusi ja muude ühisteemade (nagu meretunnel) iseärasusi.

Sketšis külastab Peeter Oja kehastatud „president Halonen“ Lätit, et teha sisseostud ELi lubatud piirmäärades ehk siis Soome endine riigipea ostab endale 600 liitrit lahjat, 700 liitrit keskmist ja 900 liitrit kanget alkoholi.

Haloneni usutlev Mart Juur küsib, kas endine riigipea ei tee Eestis isegi kohvipeatust, siis Halonen vastab, et „jah“, tanklas, selleks et naerda eestlaste üle. Ta lisab ka, et kõige parem oleks, kui kavandatav tunnel kaevataks Helsingist otse Riiga alkoholipoodi. Lõpus soovib Juur veel Halonenile head Soome sajanda juubeli aastat, mille peale saab vastuseks, et kavas on „võtta rohkem kui sada liitrit“.

Halonen on ka varem olnud ERRis pilaobjektiks kui 2012. aasta „Tujurikkujas“ põgenesid tallinlased kirikusse peitu hiigelsuure Haloneni eest, kes oli saabunud siia kättemaksuretkele. Selles sketšis godzillalik soomlanna purustas oma teel hooneid, ühissõidukeid ja pistis väikeseid linlasi endale suhu. Lõpus peatab hiiglase sama suur valgusmõõgaga relvastatud ekspeaminister Andrus Ansip.

Ilta-Sanomat märgib, et naaberriigid varemgi on üle Soome lahe teineteise suunas villast visanud, kuna tuntakse suurepäraselt teineteise poliitikat, majandust ja elu-olu.