Esimesi võrseid võib näha isegi nädala pärast.Foto: pixabay.com
Kodu ja Aed
6. august 2021, 12:47

Nõuanded, kuidas panna eksootiline tsitrusepuu kasvama poepuuvilja seemnetest

Hoides käes tühjaks pigistatud sidruni või ära söödud apelsini seemneid tekib küsimus, kas need alles jätta või ära visata. Pane seeme katsetuseks ikka mulda. Võib tunduda uskumatu, kuid kaugelt tulnud poetsitruselise seemnest tärkab ilus puu.

Kuna lähistroopikast pärit tsitrusepuud on elujõulise kasvuga, tasub istutamisvaev end tõenäoliselt ära. Hoolimata sellest, et esimeste õite ja viljumiseni võib minna 8–12 aastat, saad puu lehti kasutada aasiapäraste roogade maitsestamiseks ja tee tegemiseks. Boonusena hoiab puu köögist eemal ka putukad.

Sul on vaja:
paari terve välimusega tsitruselist
nuga
kookossubstraati või külvimulda
pritspudelit veega
taimesilti
markerit
potte

Pane puuke kasvama nii:

1. Lase viljadel soojas järelvalmida. Selleks et tsitrusepuud kasvatada, osta (mahe)poest terve välimusega apelsin, mandariin või sidrun ja lase viljadel paar päeva kuni nädal soojas toas järelvalmida. Nii on seemnete idanemisvalmidus suurem. Hea vili seemnete võtmiseks on ühtlast värvi ja katsudes pehme. Viimast soovitust peaks jälgima eriti sidrunite puhul, mis on poes enamasti rohekad ja kivikõvad.

2. Eralda ja pese seemned. Eemalda viljalihast noaga ettevaatlikult seemned ja loputa need jaheda vee all puhtaks. Nii uhud minema seemne külge jäänud viljaliha, mis võib mullas kahjulikke seenhaigusi põhjustada.

3. Soodusta idanemist. Seemned idanevad kiiremini, kui leotad neid enne külvamist paar tundi toasoojas vees. Kui sa kõiki seemneid kohe mulda pista ei taha, säilivad need kuu aega külmikus niiske rätiku vahel.

4. Pane potti mulda ja külva. Pista mulla sisse 1 cm sügavusele 4–5 seemet ja kata mullaga. Alati on parem külvata korraga mitu seemet, sest kõik ei pruugi idanema minna.

5. Niisuta ja kirjuta taimesilt. Pritsi muld niiskeks ja märgista pott taimesildiga, kus on kirjas mulda pistetud seemnete sort ja istutuskuupäev. 

6. Tõsta seemnetega potid idanema. Hea koht on vähemalt 25kraadine soe ja hämar tuba. Väga tähtis on hoida muld pidevalt niiske, sest läbikuivanud mullas kaotavad seemned idanemisvõime.

7. Vaheta kohta. Pärast võrsete tärkamist vajab puu kasvamiseks valgusküllast kohta.
8. Väeta. Kui puule on ilmunud teine-kolmas paar lehti, hakka väetama. Kasuta selleks iga paari nädala tagant tsitruselistele mõeldud väetist.

9. Hiljemalt aasta pärast istuta ümber. Kui puud on juba kasvanud, tuleks nad istutada ümber suuremasse potti. Selleks pane poti kõige alumiseks kihiks kivigraanulid ehk drenaaž. Täida pott võrdses osas kokku segatud kasvumulla, liiva ja kompostiga ning istuta taim sinna.

10. Tihenda võra. Aeg-ajalt võiks puud ka tagasi lõigata, et ta tihedama võra kasvataks. 

MILLAL TULEVAD VÕRSED?
Seemned idanevad erinevalt. Mõnes potis võid näha võrset juba nädala pärast, samal ajal kui teine pott ärkab alles kuu pärast. Mõni seeme aga ei idanegi. Üldine idanevus jääb 80–90% juurde.