2018. aasta taliolümpiamängud toimuvad 9.–25. veebruarini ja paraolümpiamängud 9.-18. märtsini Lõuna-Koreas Pyeongchangis.Foto: AFP/Scanpix
Hea nõu
29. jaanuar 2018, 13:30

Millised terviseohud valitsevad taliolümpiamängudele sõitjaid?

Peagi on käes taliolümpiamängud, millele kaasa elama sõitmine kätkeb endas ka mitmeid ohte tervisele.

Terviseamet soovitab taliolümpiamängudele sõitvatel inimestel arvestada, et massüritustel osalemisel on suurem oht nakatuda erinevatesse soolenakkustesse, sh salmonelloosi, šigelloosi ja noro- ja rotaviirusnakkustesse, A- viirushepatiiti.

Reisijad peaksid enne reisi kontrollima ja mõtlema, kas nad on lisaks vaktsineerimiskava vaktsineerimistele vaktsineeritud ka A-viirushepatiidi ja gripi vastu. Kõiki vaktsineerimisi viib läbi sinu perearst või vaktsineerimiskabinetid haiglate juures. Tasuta vaktsineerimist pakutakse täiskasvanutele difteeria ja teetanuse vastu. Nimetatud haiguste vastu tuleks kaitset uuendada iga kümne aasta möödumise järel.

Soovitused nakatumise vältimiseks

Enne reisi
Immuunpuudulikud või krooniliste haigustega inimesed peaksid koos oma arstiga hindama võimalikke nakatumisohte sõltuvalt reisiajal valitud elustiilist ning reisi kestvusest ja kaaluma vajadusel täiendavaid vaktsineerimisi (nt B-viirushepatiidi, marutõve, kõhutüüfuse vastu).

Olümpiamängudele minnes vormistage endale piirkonnas kehtiv meditsiiniabi kindlustus. Kui te tarvitate ravimeid mõne kroonilise haiguse raviks, siis võtke need kaasa originaalpakendis.

Reisi ajal

 * Peske sageli käsi, varuge ühekordseid desinfitseerivaid salvrätikuid, et saaksite kätepesu võimaluse puudumisel kasutada neid.   

* Hoidke vahet haigustunnustega inimestest. Köhides ja aevastades katke nina ja suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga.

* Sööge korralikult läbikuumutatud toitu, pastöriseeritud piimatooteid ja hoolikalt pestud puu- ja köögivilju. Tänavakauplejate poolt pakutavat toitu soovitame vältida.

* Joogiks ja hambapesuks tarvitage keedetud või pudelivett, hoiduge kraaniveest valmistatud jääkuubikutest.

* Hoiduge kontaktidest loomade või lindudega ning ärge külastage linnufarme ega -turge. Linnugripi viiruse ringlust on täheldatud Lõuna-Korea lindude populatsioonis. 

Reisilt saabudes
Mis tahes haigustunnuste ilmnemisel pöörduge kohe oma arsti poole ja informeerige teda kindlasti oma viimasest reisist.