Haigena peaks lihtsalt palju puhkama, et keha saaks jõudu haigusega võitlemiseks. Foto: Vida Press
Nipid
15. veebruar 2018, 16:00

Grippi haigestumise kõrgaeg on käes (1)

Igaüks, kes on grippi põdenud, teab, et haigusega on enesetunne väga kehv ja on vaja ruttu leida ravi. Gripiviirusele antibiootikumid ei mõju ning seega peab halvast enesetundest teisiti jagu saama.

„Ravimitest soovitame kangemaid sümptomeid leevendavaid ravimeid. Olemas on pihustatavaid tooteid, mis sobivad ka haige pereliikmetele profülaktikaks. Need aitavad takistada viiruse edasitungimist organismi, aga gripihaigele endale need kahjuks enam ei mõju,“ märgib Benu Papiniidu apteegi proviisor Margot Lehari.

Ravi tuleb alustada kohe. Lehari sõnul pole paha regulaarne kätepesu antiseptikuga või õhtuti põletikuvastase toimega suuloputusvahendi kasutamine. „Tuleb juua palju vett või teed, sest palavikuga kaotatakse palju vedelikku, ühtlasi aitab see puhastada organismi. Leevenduseks leiab apteegist kuumi jooke. Gripitees sisalduv paratsetamool vähendab valu ja palavikku, pseudoefedriin teeb nina lahti, enesetunne paraneb, aga kindlasti tuleb järgida maksimaalset päevast kogust, seda jooki ei tohi juua paari tunni tagant,“ hoiatab proviisor.

Gripiteega peab piiri pidama

Liiga suures koguses gripitee joomisega võib endale kasu asemel hoopis kahju teha. Peab jälgima, et eri raviminimede taga ei peituks sama toimeaine. „Gripiteed ostes peaks ka apteekriga nõu pidama, sest need on üsna erinevad – mõned on köha ja mõned kurguvalu vastu,“ märgib Lehari. Alati soovitab proviisor haigestudes juurde võtta C-vitamiini kas preparaadina või süüa palju tsitruselisi, kodumaiseid astelpajumarju või musti sõstraid. Kui grippi korralikult välja ei ravi, siis võivad tekkida tüsistused, millest kergemalt pääseb põskkoopapõletikuga, raskemal juhul tekib kopsupõletik.

Kuna gripp on tõsine haigus, peaks haigena kindlasti koju jääma, et hoiduda kolleegidele nakkuse levitamisest ning enda organismi nõrgestamisest. Proviisor Lehari soovitusel peab lihtsalt palju puhkama, et kehal oleks jõudu haigusega võidelda. „Kindlasti tuleb püsida kodus, olla rahulikult, kuni palavik langeb ja haigusnähud kaovad. Ringi liikudes nakatame teisi inimesi ja ka meil endal võivad püstijalu põdemisest tekkida tõsised tüsistused,“ räägib proviisor.

Pereliikmetel oleks hea haigega vähemalt meeter vahet hoida ning tihti käsi pesta, hoidudes pesemata kätega näopiirkonna puudutamisest. On tõestatud, et kätepesu aitab vältida viiruste levimist. Viirused peituvad pindadel ning kui pindu käega katsuda ning siis käega nina puudutada, jõuab viirus limaskestale, kus tal on hea ja soe paljuneda. Sealt viirushaigus alguse saabki.

Ringleb kolme tüüpi gripiviirust

Terviseamet teatas, et grippi haigestumine suurenes veebruari algul märkimisväärselt ning haigestumus on jätkuvalt tõusuteel.

Praegu ringlevad Eestis kolm gripiviiruse tüüpi: A-viiruse alatüüp A(H1N1), B-viirus ja A-viiruse alatüüp H3N2. Domineerib B-viirus, millega on seotud grippi haigestumine eeskätt Lõuna-Eestis.

Terviseametile laekunud andmete põhjal on sel hooajal gripi tõttu intensiivravi vajanud 31 täiskasvanut. Gripist tingitud tüsistuste tõttu on surnud 12 inimest, kellest ükski ei olnud vaktsineeritud.