Suurema tõenäosusega on kuivad ja tundlikud silmad just naistel - seda võivad põhjustada näiteks erinevad hormonaalsed muutused. Foto: Luca Iaconelli/Unsplash
Nipid
24. september 2019, 11:11

TERVIS | Silmad on kuivad ja tundlikud? Arst annab nõu, kuidas enesetunnet parandada

Kuivi ja väsinud silmi ei tohi pidada väikeseks mureks, mis ajapikku iseenesest möödub. Kui silmad on kuivad, punetavad ja tekitavad ebamugavustunnet, tuleks murega tegeleda. Kuidas enesetunnet parandada, räägib silmaarst Merike Meren.

Pisarad on vajalikud, sest moodustavad silmapinda katva kile. Kui pisaraid tekib tavalisest vähem või nende koostis on tasakaalust väljas, muutuvad silmad ebamugavalt kuivaks, punetavad, on valguskartlikud, tekib purutunne ja nägemine võib hägustuda.

Vahel aga annab kuiv silm endast märku rohke pisarate vooluga. Kuna organism soovib kiiresti normaalset olukorda taastada, suurendatakse pisarate produktsiooni. Kiirelt toodetud pisar pole aga piisavalt hea koostisega ja voolab üle lauserva silmast välja, jättes inimesele petliku mulje, et ta silmad on väga vesised, mitte kuivad.

Bakterid, viirused ja seened saavad ilma kaitsvate pisarateta silmas kergesti tegutseda. Kuivuse tõttu vabanevad silmapinda katvatest rakkudest ka põletikku soodustavad ained ja nii tekib punetav, vesine ning rähmane silm.

Silmi kuivatab liigne arvuti- ja teleriekraani jälgimine - ekraani taga istudes pilgutame silmi harvemini ja seetõttu kipuvad need kuivama. Foto: Soroush Karimi/Unsplash

Silmi kuivatavad:

  • Arvuti- ja teleriekraan. Kui laug liigub, tuleb pisaranäärmest pisar, mis niisutab silma. Arvuti taga istudes pilgutame silmi harvemini ja seetõttu kipuvad need kuivama. Vaadates pingsalt ekraani, on silmad kaua avatud ja pisarate aurumine silmast suurem, mis süvendab kuivust veelgi.
  • Ümbritsev keskkond. Tänapäeval viibitakse palju konditsioneeritud õhuga keskkonnas – bürood, kaubanduskeskused, kinod, teatrid, autod, lennukid jne. Kodud on tänu küttele mõnusalt soojad, aga kütmine kuivatab õhku, mis kuivatab ka silmi.
  • Ravimid. Kogu organismi, sealhulgas silmi kuivatavad antidepressandid, südame- ja vererõhurohud ning silma siserõhku alandavad tilgad. Kui on vaja ennast ravida, tuleks leida sellised arstimid, mis ei viiks organismist nii palju vett välja.
  • Vananemine. Mida vanemaks jääme, seda kuivemaks meie limaskestad muutuvad.

Leevendus kuivadele silmadele

  • Tee pause. Tee lugedes ja arvutiga töötades pause ning pilguta teadlikult silmi. Vaata vahepeal aknast välja või ruumis ringi.
  • Harjutused silmadele. Ka nn silmajooga ajal niisutab silm end ise, lisaks lõõgastuvad silmalihased, mis lähevad intensiivse lähitöö tõttu pingesse.
  • Väldi stressi. Stress põhjustab silmade kuivust. Kuivanud ja väsinud silmad võivad pideva ebamugavustunde tõttu tekitada väsimust ja stressi. Tekib surnud ring: stress tekitab kuivust ja kuivus stressi. Osa inimesi ütleb, et silmade kuivusest võib tekkida peavalu, aga otsest seost neil pole. Ilmselt on põhjus ikkagi stressi ja silmade ülepinge.
  • Viibi värskes õhus. Seal on õhuniiskus suurem kui köetud toas ja kuival silmal seetõttu mõnusam olemine.
  • Tõsta ruumi õhuniiskust. Kasuta õhuniisutajat või aseta radiaatorile märjad rätid.
  • Kasuta kaitseprille. Kui lähed rattaga sõitma või suusatama, siis õhu liikumine silma ees suureneb ja seetõttu võib silm rohkem kuivada. Sel juhul aitavad kaitseprillid. Enne õue sportima minekut võib kasutada ka kunstpisaraid, mis tekitavad silmale kaitsekihi. Koju jõudes võiks silmadele uuesti kunstpisaraid panna, et loputada sealt välja kogu tolm ja allergeenid, mis sinna õues olles paratamatult satuvad.
  • Võta appi kunstpisarad. Kunstpisaratest on abi arvuti ees, reisides auto või lennukiga. Ka enne kinno minekut võiks silma tilgutada kunstpisaraid, et filmi vaatamise ajal ei tekiks kipitustunnet. Kui silmade kuivus on tõsine mure, võib tilku panna isegi iga tunni järel. Soovitatav on kasutada konservandivabu kunstpisaraid. Need on küll kallimad, aga silmale sõbralikumad.
  • Joo rohkem vett. Mõnikord muutuvad silma limas- ja sarvkestad kuivaks, kui ei tarbita piisavalt vedelikku. Seetõttu pea meeles pidevalt lonkshaaval vett juua.
  • Söö kala ja seemneid. Uuringud on näidanud, et kerge silmakuivuse korral saab inimene abi, kui sööb piisavalt oomega-3-rasvhappeid sisaldavaid toite, näiteks kala ja seemneid. Aitavad ka toidulisandid.
Suurema tõenäosusega on kuivad ja tundlikud silmad just naistel - seda võivad põhjustada näiteks erinevad hormonaalsed muutused. Foto: Luca Iaconelli/Unsplash

Kui miski ei paku leevendust
Kui kuivus on põhjustanud limaskestapõletiku, muutusi sarvkesta pindmistes rakkudes, odraiva, rahetera või lauäärepõletiku, tuleks minna silmaarsti juurde. Põhiliselt kasutatakse sel juhul raviks hormooni ja antibiootikumi sisaldavaid tilku ning salve. Ekstreemse kuivuse korral sulgetakse pisarapunktid lau sees ajutiselt või püsivalt kirurgiliselt, et pisarate äravoolu silmast vähendada.

Mõni arvab, et saab kuiva silma korral abi, kui loobib vett näkku, hoides samal ajal silmi lahti. Seda silmaarstid ei soovita, sest kraanivesi lahjendab kuiva silma niigi kehva pisaravedeliku koostist. Nõnda saab küll ajutise leevenduse, kuid pikemas perspektiivis süvendab see silma kuivust.

Seletamatut silmade kuivust võib põhjustada ka mõni tõsine haigus. Enam levinud haigused, mis silmad kuivaks teevad, on suhkurtõbi, liigese- ja kilpnäärmehaigused.

Suurema tõenäosusega on kuivad silmad ...
… vanematel kui 50aastastel. Põhjuseks vananemisega vähenev võime toota pisaraid.
… naistel. Seda võivad põhjustada rasedusest tingitud hormonaalsed muutused, rasestumisvastased pillid ja menopaus.
… inimesel, kel on vajaka vitamiine. Silmadele on eriti olulised A-vitamiin ja oomega-3-rasvhapped.
… kontaktläätsede kasutajatel.

MIS ON KUNSTPISAR? Kunstpisarad pole ravimid, aga mitte ka lihtsalt vesi. Kunstpisara koostis on pisaratega võimalikult sarnane. Viskoossetel kunstpisaratel on pikemaaegne toime. Algul on nägemine nendega küll veidi udune, aga see möödub kiirelt. Proovida tasub erinevate firmade tooteid, et leida just sinu silmadele sobivaim.