Nipid
22. veebruar 2018, 09:05

Hea teada! Kuidas katta peolauda

Ootad koju külalisi? Rõõmusta neid etiketikohaselt kaetud lauaga. Siin mõned lihtsad näppunäited, mida lauakatmisel järgida.

1. Õige laudlinavalik. Pidulikul õhtusöögil peaks laual olema pikk laudlina. Kindlasti tuleb laudlina valikul arvestada teiste laual olevate esemetega. Kirjude lauanõude puhul on soovitatav ühevärviline lina. Kui serviis on ühevärviline, siis sobib peale ühevärvilise lina ka mustriline või mitmevärviline.

2. Jäta laua ümber ruumi. Igale külalisele tuleks arvestada laua ääres 60-70cm ruumi. Muidu on laua ääres kitsas ja ebamugav.

3. Salvrätik ehk servjett vali vastavalt laudlinale. See võib olla nii riidest kui paberist. Valida võib nii laudlinaga toon-toonis kui kontrastseid suurätikuid. Õhtusöögilauas asetatakse see praetaldrikust vasakule või leivataldrikule.

4. Nõude paigutus. Esimese käigu või põhiroa taldrik asetseb täpselt inimese ees. Sellest vasakule jääb leivataldrik. Põhiroa taldrikust paremale asetatakse nuga, vasakule kahvel. Kui plaanis on serveerida mitu käiku, siis esimesena pakutavate roogade söögiriistad asetatakse nendest väljapoole.

5. Klaaside paigutus. Kõige klassikalisem on paigutada joogiklaasid keskjoonest paremale.