KilupirukasFoto: Teet Malsroos
Nipid
22. veebruar 2018, 17:43

Kilu teeb peolaual imet

Kiluvõileivad on kodumaine klassika ja hea soolane suupiste, mida võib valmistada tavaliselt või veidi elegantsemal moel. Igal juhul on tulemus maitsev.

Nii nagu presidendi vastuvõtuks valmistavad kokad eeskätt kodumaistest toiduainetest hõrgutisi, sobib sama põhimõtet järgida neil, kes aastapäeva kodus tähistavad. Kiluvõileibu pakkuda soovijal on lihtne kodumaist kraami eelistada: vaja läheb rukkileiba, võid, vürtsikilu, rohelist või mugulsibulat ning mune. See, kas vormida need ained võileivaks või näha veidi enam vaeva, on juba iga meistri otsustada.

Rukkileivaviiludelt võib kooriku ära lõigata ja seejärel viilud poolitada. Piparkoogivormide abil saab leivast kujundada aga ümmargused ampsud. Keedetud muna võib leivale panna viilutatult või ka riivitult. Kes pelgab, et muna hakkab nõnda pudenema, võib toasoojast võist ja riivitud munast segada munavõi, määrida seda leivale ning asetada peale kilufilee.

Kes aga soovib kilu hoopis ära peita, võib fileed töödelda köögikombainis või saumikseriga koos toasooja toorjuustu või mascarpone’ga ning keedetud munadega kreemiks. Võib lisada ka veidi hapukoort, soola ja sidrunimahla ning selle kreemiga leivad katta.

Veel kilust: kaks retsepti edasijõudnutele

Kilupirukas

250 g pärmi-lehttainast, 1 sl võid, 100 g porrut, 200 g vürtsikilu, 3–4 muna, 2 sl 35% rõõska koort, tilli

Rulli tainas umbes sentimeetri paksuseks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või vormi, nii et ääred jäävad veidi üles. Lao tainale hakitud ja kergelt võis praetud porruviilud ja puhastatud kilufileed. Klopi munad lahti, lisa rõõsk koor ja vala kilufileedele. Küpseta eelsoojendatud 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni pirukas on kuldpruuni tooni.

Kilutrühvlid

Toorjuustu, kilufileed, tilli, riivleiba

Haki nõrutatud kilufileed ja till peeneks, sega toorjuustuga. Tõsta teelusikatäis massi riivleivale ja rulli trühvlikujulisteks kuulideks.

Retseptid: Laulasmaa spaa restorani Wicca peakokk Angelica Udeküll