Suurpuhastus on kevadel suisa hädavajalik!
Kodu ja Aed
7. märts 2018, 07:18

Kevadine suurpuhastus! Millest alustada?

Põhjalik kraamimine aitab tuppa tuua kevadise värskuse. Siin mõned nipid, kuidas saada ruumi täistoppitud kappidesse ning õhku sumbunud tubadesse. 

Tee suurpuhastust sellises järjekorras:

1.     Alusta kappidest. Kõige pealt tõsta need tühjaks, et saaksid märja lapiga kapid puhtaks teha. Seejärel sorteeri asjad. Kõik üleliigne vii kas taaskasutusse või prügilasse.

2.      Korrasta garderoob. Mõtle, kas su garderoob on hetkel kõige funktsionaalsem.Tänapäeval on garderoobikappides võimalik riiulite vahesid vastavalt vajadusele ümber tõsta.

3.     Liigu edasi kööki. Köögis pööra esmalt tähelepanu praeahjule. Kui kasutad soodapastat, siis jäta see mõneks ajaks toimima. Järgmisena võta ette külmkapp, kubu ja sahtlid.

4.     Vannitoas alusta koristamist ventilatsiooniava puhastamisest. Remonti tehes või peale suurpuhastust kanna vannitoaplaatidele spetsiaalne hooldusvahend Kiviküllastusaine, mis kaitseb aasta aega plaate ja vuuke mustuse eest.

5.     Tubadeski alusta ventilatsiooniavade puhastamisest. Kui need on umbes või mustad, hõljub tolm toas ringi ja kahjustab tervist. Ole koristamisel põhjalik. Puhasta lambikuplid ja pirnid, korista tolm ka lahtise mööbli alt. Samuti ära unusta voodimadratseid ja pehmet mööblit, kus hea meelega pesitsevad tolmulestad.

6.     Koridoris ja esikus pööra tähelepanu laest põrandani. Alusta laealustest riiulitest-kappidest ning tee niiske lapiga puhtaks värvitud seinad. Erilist rõhku pööra põrandatele ja vuukidele, sest sinna koguneb kõige rohkem mustust. Sorteeri jalatsiriiulid, kust eemalda vanad jalanõud, sest need koguvad tolmu ja tekitavad halba lõhna. Klopi väljas puhtaks vaibad, pese neid masinas või vii keemilisse puhastusse.

7.     Pese aknad nii sees kui väljast. Samuti vajavad pesemist aknaraamid ja aknaplekk.

8.     Ja lõpuks puhasta põrandad tolmuimeja ja märja lapiga.