Säilita lõikelilli nii, et need püsiksid kaua värskena!Foto: Pexels
Kodu ja Aed
8. märts 2021, 16:53

Kasuta neid nippe, et lõikelilled kauem ilusad püsiksid!

Sätid kaunid lilled vaasi, kuid peagi lähevad nad kurvalt norgu. Mida teha, et kodune lilleilu kestaks kauem? 

Lase lilledel toatemperatuuriga kohaneda. Kui tuled külmast õuest lilledega tuppa, siis lase neil veel 15-20 minutit paberis sisetemperatuuriga kohaneda.

Eemalda roosidel alumised lehed ja tee varreotsa sälgud. Pane vaasi 10-15 cm toasooja vett. Enne vette panekut eemalda alumised lehed, et need vees roiskuma ei läheks. Samuti kurnavad vigastatud lehed õit. Tee varreotsale lõige, et lill saaks vett imada.

Vaheta vett iga päev ja tee uus lõige varreotsale. Kui roos kipub longu vajuma, siis pane õievars paarikümneks sekundiks tulisesse vette ja tee uus diagonaalne lõige varrele vee all. Seejärel pane õievars värskesse vette.

Lisa vette suhkrut või lõikelillede säilituspulbrit. Selleks, et lilled vaasis kauem ilusad püsiksid võib lisada teelusikatäie suhkrut või aspiriini tableti. Lillepoest saab kaasa osta ka spetsiaalseid säilituspulbreid ja -lahuseid.

Ära pane vaasi liiga palju lilli. Nii võib vesi ootamatult kiiresti otsa saada ning kiiremini algab ka roiskumine.

Nartsissid eraldi vaasi. Nartsissi vartest eralduv lima mõjub teistele lilledele närtsitavalt. Selleks, et nartsiss pikemalt ilus püsiks pane vette veidi soola.

Gerbera ja alpikann on kauem värsked, kui lisada vette söetablett. Seda võib kasutada ka teiste pehmevarreliste lillede puhul.