Laste hambaid ravivad haigekassa lepingupartnerid tasuta kuni lapse 19-aastaseks saamiseni. Foto: Mati Hiis
Nipid
15. märts 2018, 17:03

Hammaste tervis on oluline

Naeratus ja terved hambad on igale inimesele kahtlemata tähtsad. Me teame, kuhu pöörduda, kui hammas valutama hakkab. Lihtsaid hambahaiguste ennetamise reegleid me aga nii hästi ei tea.

Suutervise eest aitavad hoolt kanda juba mõned lihtsad igapäevased muutused. Kui algus tehtud, muutuvad need kiiresti harjumuseks.

Joo vett ja toitu tervislikult

Kõik, mida sa sööd ja jood, leiab esimese peatuspaiga suus. Bakterid, kes seal elavad, saavad energiat toitainetest. Söömise korral toimub suus happerünnak, pH-tase langeb ning sellega koos suureneb suukeskkonna happelisus. Mida tihedamini ja pikemalt on suu happeline, seda suurem on tõenäosus hambaaugu tekkeks.

Seega on pärast söögikorda kõige õigem juua puhast kraani- või pudelivett, sest klaas vett on kiireim moodus tõsta sülje pH-taset ning neutraliseerida suukeskkonda. Vee joomine on üks lihtsamaid viise hoida oma suutervis kontrolli all.

Tarvita suhkruid targalt

Hammaste tervise hoidmiseks tuleb jälgida ka seda, mida ja millal sa sööd. Suhkrud ja magusad joogid ei ole hammaste tervise seisukohalt keelatud, kui neid tarvitada õigel ajal. Magusad ja süsivesikurikkad ained võiksid järgneda põhisöögikorrale, mitte olla vahepalaks.

Muide, hambaaugu tekkeks ei ole oluline söödud suhkrute kogus, vaid söömise sagedus ja aeg. Ehk siis kõige ohtlikum on tarbida suhkruid söögikordade vahel, kus hambad kõige enam puhkust vajaksid. Pea meeles hoida toidukordade vahel kolm tundi pausi.

Eriti halvasti mõjub hammastele suhkruga magustatud toidu või joogi tarvitamine enne uinumist ning näksimine toidukordade vahel.

Hammaste pesu on tähtis

Hammaste pesemise vajadusest on ilmselt teadlikud kõik. Eriti oluline on, et hambapesust saaks harjumus juba lapseeas, siis on kindel, et see jätkub ülejäänud elu.

Väikelastele tuleb hambaharja tähendust juba varakult selgitada, hoida näiteks hambaharja suus ning lasta lapsel harjavaid liigutusi imiteerida. Loomulikult ei suuda väikelaps ise oma suud piisavalt puhtaks pesta, seega on lapsevanema ülesanne lapse hambad pärast ise üle harjata. Piimahammaste õige hooldus tagab ka jäävhammaste tervise!

Hambapesu meelespea

• Võta hambapesuks aega, pese hambaid kaks korda päevas vähemalt kaks minutit.

• Katsu pärast hambapesu keelega hammaste pind üle. Kui tunned, et hambapind ei ole ühtlaselt sile, siis see viitab katule ning hea oleks karedamad kohad uuesti üle pesta, et kogu suu kenasti puhtaks saaks.

• Kasuta pehmet, soft-märgistusega hambaharja.

• Vaheta hambaharja kolme kuu tagant.

• Hoia hambaharja käes nagu pliiatsit ja harja hambaid 45-kraadise nurga all.

• Hambapesu järel sülita liigne pasta suust välja, kuid ära loputa suud veega, las pasta jääb suhu pikemalt toimima.

Tervete hammastega täiskasvanuellu

Selleks, et lapse hambad korras püsiksid, on peamine roll lapsevanemal, kes saab last suunata ja talle suutervisest teadmisi jagada. Vanem peaks selgitama, et tervete hammastega täiskasvanuellu astumine aitab tulevikus suutervise probleeme ennetada.

Hammaste tervise eest hoolitsemiseks tuleks vähemalt kord aastas hambaarsti külastada – seda saab haigekassa lepingupartnerite juures teha tasuta lapse 19-aastaseks saamiseni. Täiskasvanute hambaravihüvitis toetab noorel ka edaspidi hammaste suurte kuludeta korras hoidmist. Lisaks aitab hüvitis suunata regulaarselt hambaarsti külastama neid, kes pole seda ammu teinud.

Kui su lapsel või sul endal ei ole veel kindlat hambaarsti, siis uuri haigekassa kodulehel www.haigekassa.ee kaardirakenduselt, kus asub lähim hambaarst, kellel on haigekassaga laste või täiskasvanute hambaravi leping, ning pane aeg kirja.

Lisainfot laste hammaste tervise kohta ja muud põnevat suutervisest leiab ka lehelt www.suukool.ee. Lehe kaudu on võimalik ka suutervise spetsialisti kutsuda rääkima kooli.

Täiskasvanu võimalused täienesid

Tänavu aastast saavad kõik täiskasvanud ravikindlustatud inimesed aastas 40 eurot hambaravihüvitist, kui patsient ise tasub vähemalt poole arvest.

• Hüvitist saab kasutada ainult haigekassaga lepingu sõlminud hambaarstide juures.

• Hüvitis kehtib esmavajalikele hambaraviteenustele. Kõigi nende teenuste eest, mis ei kuulu hüvitatavate teenuste nimekirja, tuleb tasuda täishinda.

• Teenuseosutajal on õigus patsiendilt küsida visiiditasu kuni 5 eurot (v.a rasedad).

• Soodustuse summa arvestatakse raviarvelt maha kohe maksmise ajal, tagantjärele ei pea esitama ühtegi avaldust ega dokumenti.

• Hüvitise suurust ja jääki saab kontrollida riigiportaalist www.eesti.ee teenuse alt „Hambaravi- ja proteesiteenuste info“.

Kaks põhjust, miks hambaarstile enne 19-aastaseks saamist aeg kirja panna

• Kord aastas hambaarsti juures kontrollis käies hoiad oma suutervisel silma peal ning hambaaukude tekke tõenäosus on väiksem.

• Kuni 19-aastaseks saamiseni maksab hammaste kontrolli ja ravi eest oma lepingupartnerite juures haigekassa – kasuta kindlasti võimalust.