Alusta treeningutega alati rahulikult: mis iganes trenni sa valid, tee alguses pool sellest, mis sul plaanis oli.Foto: Bruce Mars/Unsplash
Nipid
29. august 2019, 15:30

ERIK ORGU NIPID: kuidas trenniga õigesti algust teha

Sügisel tõotab tulla vähem loomulikku liikumist kui suvel. See tähendab, et on aeg seada sammud trenniklubi poole. Et sul oleks lihtsam pihta hakata, toon välja sagedased vead, mida trenniga alustades tehakse, ja selle, kuidas neid vältida.

Alustamise apsud:

1. Valed põhjused trenni minemiseks
Sageli on nii, et kui soovitakse langetada kaalu või ihaldatakse paremat enesetunnet, arvatakse, et trenn aitab. Kahjuks pole see nii ja töötab isegi su vastu, kui su toitumine pole korras, sest treening on kehale koormav, nagu ka vale menüü. Kui sööd valesti ja teed trenni, tekitad sa küünla mõlemast otsast põlema panemise efekti.

2. Liiga intensiivne trenn
Kui inimene esimest korda trenni läheb, toitugu ta siis tervislikult või mitte, pingutab ta intensiivsusega enamasti üle. See tuleb kahest asjaolust: suur entusiasm ja algaja ei tunneta oma võimeid. Mõlemal juhul on tagajärjeks valusad lihased, halb enesetunne või isegi vigastus.

3. Liiga sage treenimine
Samamoodi nagu intensiivsusega, võib ka treeningute sagedusega liiale minna. Kui nii juhtub, tekib vaimne üleküllus või hakkavad muud eluvaldkonnad tunda andma. Siis pannakse kogu süü treeningule ja otsustatakse liikumisharrastus sinnapaika jätta.

4. Vale trenn
Kui inimene on enda jaoks teinud valiku, millist trenni ta tegema hakkab, ja see talle mingil põhjusel ei sobi, loobutakse treenimisest enamasti üldse ega teadvustata endale, et on olemas ka teisi treeninguid peale esimese valiku. Mõni inimene peab proovima eri treeningviise, enne kui selle õige leiab.

5. Ebaregulaarsus
Paljud algajad treenivad esimestel kuudel väga ebaregulaarselt – alustatakse suure hurraaga, aga mida aeg edasi, seda harvemaks treeningud jäävad. See on viga, sest keha ja meeled ei saa harjuda kindla rutiiniga, mis on aktiivse elustiili tähtis osa. Ei saa nõnda, et ühel nädalal käid korra, teisel kolm-neli korda ja kolmandal üldse mitte.

Kui su eesmärk on mõni kilo alla võtta, ei pea sa tegema väga intensiivset trenni, vaid piisab, kui teed kaks-kolm keskmise tempoga trenni nädalas, ning muidugi pead tervislikult toituma. Foto: Alexander Mils/Unsplash

Nõnda alustad edukalt:

1. Tee toitumine korda
Kui sul on mõttes trenni tegema hakata, alusta kindlasti tasakaalustatud söömisest, sest toitumine määrab palju rohkem su vormi ja energiataset kui trenn. Toitumine ja trenn mõlemad nõuavad sinult aega ja tahtejõudu ning kuna tervislik toitumine on kordades tähtsam, suuna kõik alguses sinna. Oled ju kuulnud, et kui hakkad korraga kahte jänest taga ajama, lipsavad mõlemad käest.

2. Alusta rahulikult
Mis iganes trenni sa valid, tee alguses pool sellest, mis sul plaanis oli. Kui tahtsid alustada 3 km jooksuga, jookse 1,5 km. Kui tahtsid neli korda nädalas trennis käia, käi kaks korda. Tõsta intensiivsust või sagedust ühe-kahe nädala tagant, mitte iga trenniga. Nii lased kehal harjuda ja taastuda – see on edasiviiv suund.

3. Võta juhendaja või mine rühmatrenni
Kui plaanid alustada uue treeninguga või sa pole kindel oma teadmistes, kasuta kindlasti spetsialisti abi. Tee mõned eratreeningud või liitu väiksema treeninggrupiga, et teha endale selgeks baasteadmised. See on vajalik selleks, et su treening oleks võimalikult tõhus ja turvaline, sest tühja rabeledes pole mõtet aega raisata. Lisaks võid teadmatusest endale vigastuse põhjustada.

4. Vali treening vastavalt eesmärgile
Kui su eesmärk on mõni kilo alla võtta, ei pea sa tegema väga intensiivset trenni ega ka viis korda nädalas saalis higistama. Sellise eesmärgi puhul piisab, kui teed kaks-kolm keskmise tempoga trenni nädalas, ning muidugi pead tervislikult toituma.

5. Kui tekib väsimus, võta rahulikult
Paljud loobuvad trennist, kui pingutavad üle. Tegelikult piisab 3–5 päevast puhkusest, et seljatada rammestus, mis tekkis liigsest trennist. Siis saad uuesti targemana trenni naasta. Teadvusta endale, mida tegid valesti, ja pea seda meeles, et mitte sama viga korrata. Pane tähele, see on väga tähtis: jäta iga trenni lõpus 10% energiat üle, sest siis on sul alati põhjust ja jõudu tagasi tulla. Sa ei pea igas trennis endast 100% andma. Kuula oma keha!

Alusta treeningutega alati rahulikult: mis iganes trenni sa valid, tee alguses pool sellest, mis sul plaanis oli. Foto: Bruce Mars/Unsplash