Rahusta närve nende toitudega!
Nipid
27. märts 2018, 18:39

Närvid krussis? Söö neid toite!

Pingelisel perioodil õigeid toite süües toetad oma närvisüsteemi ning tuled võitjana välja ka kõige raskemast olukorrast. Lisa oma menüüsse täisteratooteid, värskeid aedvilju ja joo puhast vett ning tunned, kuidas muutus on kohe märgatav.

Täisteratooted ja kiudained

Söö rohkem täisteratoite, mis sisaldavad liitsüsivesikuid ja kiudaineid. Sellisteks toiduaineteks on näiteks pruun riis, maguskartul, täisterapasta. Võrreldes kergesti seeduvate ja veresuhkru kõikumist põhjustavate lihtsüsivesikutega ei tekita need kiiret väsimist, närvilisust ja ärrituvust. Lisa oma menüüsse ka kiudaineterikkaid puuvilju nagu apelsine ning  kuivatatud ja värskeid ploome, mis mõjuvad hästi seedimisele.

Värsked aiasaadused

Värsked aed- ja puuviljad sisaldavad vitamiine ja mineraale, mis toetavad head tervist ja enesetunnet. Paljudel juhtudel võib toitainete puudus viia tujukõikumise ning ärevuseni. Stressivastu võib proovida näiteks peeti ja seeni. Peet sisaldab B-grupi vitamiinide hulka kuuluvaid folaate, mis aitavad võidelda stressiga. Seentes on seleeni, mis võib ennetada depressiivset meeleolu. 

Valgud

Alusta oma päeva valgurikka hommikusöögiga, sest see aitab vältida kiiret energialangust ning sellest tingitud närvilisust. Head valguallikad on oad, teraviljad, kala, kana ja munad.

Kofeiinivabad joogid

Kogu päeva vältel on oluline juua puhast joogivett või teisi kofeiinivabasid jooke. Kofeiin ja alkohol võivad tekitada närvilisust või põhjustada unetust, mis teeb pingelise perioodi veelgi raskemaks. Üheks erandiks kofeiini sisaldavate jookide puhul on roheline tee. Jaapanis tehtud uuring, kus osales 42 000 alla 40 aastast inimest, näitas et need, kes jõid üle 5 tassi rohelist teed päevas tundsid märgatavalt vähem stressi kui need, kes jõid vaid ühe tassi.