Foto: PantherMedia/Scanpix
Sisuturundus
2. aprill 2018, 17:34

Kas sina tead korterit ostes, mida tegelikult soetad? Lase seda kontrollida!

Surfasid kinnisvaraportaalides ja valisid välja oma unistuste kodu. Hind on hea, maakleri jutt ahvatlev ja piltide pealt näeb viimistlus välja laitmatu. Oled juba pastaka välja otsinud, et lepingule allkiri alla panna. Kuid kas sa tead ja oskad hinnata, milline on sinu ostetava korteri tegelik seisukord?

Üldjuhul on oma kodu soetamine kõige suurem ost, mida inimene elu jooksul teeb. See otsus peab olema informeeritud, kaalutletud ja kindel. Probleemiks võib osutuda, et sa ei pruugi kohe algul tuvastada korteri vigu.

Korterit ostes on teatavad ohumärgid, millest ei tohiks kindlasti mööda vaadata. Eestist võib tõestisündinud näitena tuua järgmise olukorra: klient soovis osta korterit, mis ehitati uusarendusse kinnisvarabuumi ajal veidi enam kui kümme aastat tagasi. Vannitoa ülevaatusel tuli välja, et põrand vetrus. Selgus, et vannitoa seintele ja põrandale oli jäetud hüdroisolatsioon tegemata. Seetõttu hallitas kogu vannituba ja rikutud oli põranda- ning seinakonstruktsioon. Tulevane omanik pääses tuhandetesse eurodesse küündivast arvest, mis on kogu vannitoa kapitaalremondiga kaasnev paratamatu kulu.

Kuidas vältida planeerimata kulusid korteri ostmisel?

Enne kasutatud auto ostmist viiakse see üldjuhul kontrolliks tehnoülevaatuspunkti, et tuvastada võimalikud probleemid. Sarnaselt kontrollib Ehituskaitse Büroo sinu ostetavat kinnisvara – aitame aru saada, mis on kõnealuse korteri tegelik seisukord. Sellest tulenevalt saad ülevaate, kas müüja küsitud hind on õiglane, elukeskkond on turvaline ning milliseid lisainvesteeringuid ostetav kodu kohe vajada võib. Probleeme ennetades ja kinnisvara ostueelselt kontrollides võid säästa tuhandeid eurosid planeerimata remondilt, lasta müüjal vead parandada või saad hoopis argumendid kinnisvara hinna osas läbirääkimiseks.

Home inspection service ehk jämedalt tõlkides „kodu inspekteerimise teenus“ on Lääne- Euroopas ning USA-s täiesti tavapärane ja levinud praktika kinnisvara ostja huvide kaitsmisel. Igaüks ei saa olla ega peagi olema ekspert kinnisvara seisukorra hindamisel – just siin saame kogenud ehitusspetsialistidena abiks olla.

Kuidas saab Ehituskaitse Büroo aidata ehitusjärgus korteri ostmisel?

Korterit nii-öelda „paberil“ ehk projekteerimis- või ehitusjärgus hoones ostes saame sind aidata läbirääkimistel kinnisvaraarendajaga. Oskame sinu tähelepanu juhtida asjaoludele, mis võivad projektijooniseid vaadates tunduda tähtsusetud, kuid mängivad valmis ehitatud korteris suurt rolli. Näiteks siseviimistluse materjalikasutus ja kvaliteeditase või võimalikud siseplaneeringu muudatused, mis võiksid ostetava kodu muuta oluliselt avaramaks, funktsionaalsemaks ja hubasemaks.

Ehituskaitse on sinu parim abimees uue korteri vastuvõtmisel. Sageli on vastvalminud korterites erinevaid probleeme parketi ja põrandaliistudega, plaatimise või maalritöödega. Ehituskaitse teenuse abil on võimalik puudused visuaalselt tuvastada. Lõppude lõpuks on sinu enda huvides, et enne korteri vastuvõtmist ja sissekolimist saaksid kõik nähtavad vead arendusettevõtte poolt likvideeritud.

Kuidas Ehituskaitse teenus töötab?

Ehituskaitse Büroo pakub kolme erineva põhjalikkuse astmega teenuspaketti, et vastata iga koduostja vajadustele. Teenusepakettidega tutvuda ja Ehituskaitse Büroo kinnisvarainspektori ülevaatuse saad tellida Ehituskaitse Büroo koduleheküljelt. Kui oled tellinud ostetava kinnisvara ülevaatuse, teostab kinnisvarainspektor selle kokku lepitud ajal ja kohas – ning koostab Ehituskaitse ülevaatuse akti. Ehituskaitse ülevaatuse tulemusel saad teada, kas müüja küsitud hind on õiglane, elukeskkond on turvaline ning milliseid lisainvesteeringuid ostetav kodu kohe vajada võib. Ehituskaitse abil väldid ostuotsuse tegemist eksliku info alusel ja tead, mida ostad.

Soovid täiendavat infot Ehituskaitse teenuse kohta? Vaata lähemalt: www.ehituskaitse.ee