Kontrolli end regulaarselt!Foto: Pixabay
Nipid
4. veebruar 2019, 13:49

ÜLEMAAILMNE VÄHIPÄEV | Rinnavähi puhul on olulised kontroll ja ennetamine

Miks rinnavähk tekib ja kuidas seda avastada räägib PERHi Radioloogiakeskuse juhataja Maret Talk.

Mine kontrolli, kui...
...tunned rinda katsudes tükki, sõlmekest või tihendit.
...rinna kuju, suurus või värv muutub.
...rinnanibust tuleb pruunikat või verist eritist.
...rinnal on apelisinikooretaoline nahk.
...märkad sümptomeid, mis võivad olla tingitud siiretest teistesse kehaosadesse, näiteks peavalud, väsimus, iiveldus või seljavalu, millele muud põhjust ei leia.

Rinnavähki haigestumist võivad suurendada

Hormoonasendusravi. Menopaus on normaalne naise elu osa. Mõne naise jaoks möödub see väga raskelt ja ta otsib abi hormonaalasendusravist. Seda ei tohiks siiski liiga kergekäeliselt võtta ja tuleks mõelda, kas vaevused on tõesti väga tõsised.
Antibeebipillid. Enne sünnitust ei tohiks pikalt antibeebipille kasutada. Antibeebipillid on kunstlikud hormoonid, mis mõjutavad suurel määral organismi. Uuringud on näidanud, et kui üle kümne aasta enne sünnitust tarvitada rasestumisvastaseid tablette, siis tõstab see suurel määral rinnavähi riski.
Vanus. Rinnavähki haigestumine kasvab vanuse suurenemisega. See tuleneb vanusega kaasnevatest muutustest naise kehas.

Pärilikus. Kui rinnavähk on vähemalt ühel lähisugulasel leitud noores eas, enne 50 eluaastat, siis on risk rinnavähi haigestumisse suurem. Rinna- ja munasarjavähi tekkega seostatakse kõige sagedamini mutatsioone rinnavähitundlikes BRCA1 ja BRCA2 geenides.
Sünnitusega seotud tegurid. Mõnel määral on leitud rinnavähi seost ka hilise esmarasedusega. Sünnituste arvu suurenedesväheneb eluaegse rinnavähi risk.
Keskkond ja meie elustiil. Kindlasti on oluline elada õnnelikku ja stressivaba elu, olla terve ning toituda tervislikult. Ka keskkond võiks olla pigem puhas ja tervislik.