Hruštšovkad Tartus.Foto: Aldo Luud
Uudised
9. aprill 2018, 10:04

EHITUSMESS | Maja renoveerimise mured

Tänavuse rahvusvahelise ehitusmessi „Eesti ehitab 2018“ üks päevadest oli pühendatud energiateemale. Õhtuleht Mehele annab ülevaate seminaril „Energiasäästlik mõtteviis hoonetes – kuidas tegutseda?“ kõlanud teemadest.

Energeetikaekspert Kalle Virkus Tartu Regiooni Energiaagentuurist rääkis projektist nimega SmartEnCity. See on kolme Euroopa linna – millest üks Tartu – energia ja nn nutika linna teemaline ettevõtmine. Tartus on projekti oluliseks osaks 22 kesklinnas asuva hruštšovka renoveerimine liginullenergiahooneteks. Kokku saavad energiatõhusaks 794 korterit ja ca 40 000 ruutmeetrit.

Virkuse jutust selgus hoiatuseks kasvõi korteriühistutele, et sellised ettevõtmised ei käi tingimata väga libedalt. Tartu hruštšovkade projekt sai alguse aastal 2016 ja peaks 2019. aastal täiesti valmis saama, aga hetkeseisuga pole ühegi maja ümberehitamist veel alustatud.

Suurimaks probleemiks osutus nn tipptund: nähtus, kus Kredexi toetuse vastu tükk aega huvi ei tunta, aga kandideerimise lõpusirgel kõik korraga toetust taotleda tahavad. Ka ei sobinud ametnikele vormistus, erinevad haldurid suurendasid bürokraatiat ja paberikarusselli – nii kritiseeris Virkus Kredexit. Probleemiks oli vahepeal ka see, et korteriühistuid esindas kord esimees, kord majahaldur ja kord keegi, kel polnud lihtsalt midagi muud teha.

„Projekteerimise piiratus – pole huvilisi,“ loetles renoveerimisprojekti juht veel kitsaskohti. „Eriosade projekteerijaid – just ventilatsiooni ja automaatika vallas on kiiresti juurde vaja. Ja juba ette on näha probleeme ehitajatega.“

Veel tutvustati energiatõhususe seminaril ka konkreetseid lahendusi: soojuspumbad ja energiakaevud, soojustagastusega ventilatsioonisüsteemid, päikeseenergial töötav ventilatsiooni- ja küttepaneel, erinevad lahendused küttesüsteemide removeerimiseks ja päikesekütte lahendused. Punkti pani ettekanne, mis tõi välja, kui suur on korterelamute renoveerimisega saavutatav rahaline ja energiasääst.