Head nipid, kuidas kaasata lapsed kodutöödesse!
Nipid
11. aprill 2018, 16:19

Nipid, kuidas lapsi kodutöödesse kaasata!

Koolitajad ning lapsevanemad Maili Liinev ja Ilona Sillak jagavad näpunäiteid, kuidas igapäevasest tüütust vägikaikaveost teha mõnus koostöö ja hea harjumus.

Vanemate eeskuju

Kindlasti oled märganud, et igasugune sundimine ja hirmutamine pigem peletab lapsed kodutöödest eemale ja tekitab trotsi. Laps õpib ennekõike vanema eeskuju toel. Enamasti saavad lapsed hakkama oma toa koristamisega vaid siis, kui vanem on õpetanud, kuidas see käib.

Koristamine kui mängu osa

Laste jaoks on mäng siin ja praegu toimuv tegevus. Nad vajavad kaost ja mängulusti. Samamoodi vajavad nad piire ja järjekindlust - harjumused tekivad rutiinidest.

Ea- ja jõukohased ülesanded

Nii nagu täiskasvanu, naudib ka laps jõukohaseid ülesandeid. Jälgi, et lapsele antud ülesanne ei oleks lapsele keeruline või hirmutav. Seetõttu võiksid konkreetse kodutöö lapsega koos välja valida. Seejuures selgita lapsele tema rolli ja panuse olulisust. Koolilastel võiks olla vähemalt üks kindel kohustus kodutöödes.

Märka ja tunnusta

Lapsevanemad on märganud, et lastel on perioodid, mil nad ise tahavad kodutöödes osaleda. Kasuta neid hetki kavalalt ära ja lase lapsel kodutöödes osaleda. Kui laps on töös kaasa löönud või mingi talle antud ülesande täitnud, on väga tähtis last tunnustada. Tunnustamine tähendab seda, et vanem kiidab last konkreetse tegevuse eest: „Mul on hea meel, et sa lõikasid täna salatisse kurgi. Sul õnnestus see hästi!“.

Ole ise positiivne!

Parim viis meelitada lapsi kodutöid tegema on sinu positiivne hoiak kodutööde suhtes ja järjekindel kohustuse meelde tuletamine.  Kui laps tunneb end peres turvaliselt, näeb kodutööde tähtsust argielus ja kohaneb järk-järgult oma kohustustega, teeb ta ka tulevikus oma kodutöid rõõmuga.