Lemmiku jooksuaeg võib olla päris tüütu.
Lemmikloom
12. aprill 2018, 15:37

Mida teha, kui lemmikul on jooksuaeg?

Iga koera-või kassiomanik teab, kui tülikas on lemmiku jooksuaeg. Selleks, et see mööduks kergemalt, tasuks lemmik steriliseerida või kastreerida. Miks steriliseerida või kastreerida, sellest räägib Tiina Toometi kliiniku loomaarst Triin Kass.

Miks oma lemmik steriliseerida või kastreerida?

Vastutustundlik tegu. Loomaomanik ei vastuta ainult oma lemmiku eest, vaid ka tema järglaste eest tulevikus. Sellise otsuse puhul ei tasuks lähtuda emotsioonidest ja tuleks arukalt läbi mõelda, kas järglaste tulekuks on kõik võimalused olemas.

Vaevaline kodu otsimine. Kui sa ei otsusta järglaseid endale jätta, siis pead valmis olema keerukaks kodu otsimiseks. Alati ei pruugi leida kohe häid ja armastavaid omanike.

Ole valmis kõigeks. Kui leiad oma lemmikule kodu, siis pead valmistama end ette selleks, et alati ei pruugi sattuda lemmik armastavasse kodusse. Ühel hetkel võid märgata, et lemmik on hoopis kolmandale isikule edasi antud.

Kurnav poegimine. Emaslooma organismi kurnab tihe poegimine.

Raske jooksuaeg. Paljud loomaomanikud teavad, kui raskeks võib osutuda jooksuaeg, kus loom järgneb ainult lõhnadele. Võimas sugutung võib isase looma viia eluohtlikutesse seiklustesse. See võib lõppeda pulmakakluste või auto alla jäämisega.

Tüütu märgistamine. Kui kass on tubane ja kastreerimata, siis võib hakata ta märgistama ja jätab kõikvõimalikesse kohtadesse vänge lõhnaga uriiniloike. Isaste loomade puhul väheneb peale steriliseerimist või kastreerimist uriini ebameeldiv lõhn.

Lemmiku jooksuaeg võib olla päris tüütu.