Head nipid, kuidas jalgratas kevadeks korda saada!Foto: Pixabay
Nipid
24. märts 2019, 07:07

Head nipid! Putita kevadeks ratas korda!

Nüüd, kus lumi ja jää on teedelt kadunud, on mõnus taas kulgeda rattaga. Kui kaherattalise kuurist välja manööverdad tee talle ka korralik kevadhooldus.

1. Pese ratas pealtpoolt. Esiteks lase veega maha kõik pori. Et töö libedamalt läheks, kasuta seebivett ja käsna. Survepesur teeb asja veel eriti lihtsaks. Kui sul see vidin tõesti olemas on, ära lase veejuga otse rattarummudele.

2. Pese ka altpoolt. Mähi sadul kaitseks mõne pehme asja sisse ja keera ratas tagurpidi. Nüüd puhasta ka need kohad, mis enne varju jäid. Võta kalts ja vänta ketti sellest läbi nii kaua, kuni eraldub kõik vana ketiõli, liiv ja mustus. Hea on kasutada ka mõnd rasva- või õlieemaldusvahendit. Neid on poes lai valik.

3. Puhasta hammasrattad. Selleks kasuta vana hamba- või kingaharja. Hea, kui harjased ulatuksid hammaste põhjani. Kui sul harja pole, saad kaltsuga hammasrataste vahelt mustuse kätte. Kui soovid, saad seda tööd teha mõne kavala poekeemiaga. Puhastades vaata ka ega hammasrattad või kett liiga kulunud pole.

Tee veel: rehvid korda, vaata üle laagrid; pedaalid; vändad ja roolipost, kontrolli pidureid.