Rabaskäik kosutab hinge!
Nipid
13. mai 2019, 06:53

Naudi mõnusat kevadilma ja mine omadega rappa!

Ilusa ilmaga tasub minna kindlasti loodusesse matkama. Otsi üles endale lähim matkaks sobiv raba ning mine seda perega uudistama.

Järgnevalt mõned head mõttekohad, mida matka planeerides arvestada.

Mida sa rabas teha soovid?

Eestis leidub rabasid igale maitsele. Enne seiklema asumist mõtle läbi matkaseltskonna eesmärk – kas selleks on rahulik jalutuskäik värskes õhus või hoopis põnev räätsamatk? Sobivaima sihtkoha otsingul on sinu parimaks sõbraks veebilehekülg loodusegakoos.ee. Sealt leiad interaktiivse Eesti kaardi, kust saad maakonna kaupa uurida, milliseid põnevaid võimalusi eri paigad loodusretkedeks pakuvad, näiteks kus on matka- ja rattaradu, lõkkekoht, vaatetorn, teabepunkt, looduskeskus jne. Lisaks leiad 13 maalilise puhkeala koordinaadid, kus on olemas lõkkekohad, matkarajad, telkimisalad, metsamajad ning -onnid.

Vali liikumiseks sobivaim rada

Kui trajektoor on paigas, tasub meeles pidada, et rabas liigeldes tuleb kindlasti eelistada ettevalmistatud radu. Lapsevankri või ratastooliga liikumiseks sobivad Sõõriksoo rada Harjumaal Aegviidus, Riisa rada Pärnumaal Soomaal, Rannametsa-Tolkuse rada Pärnumaal ning Meenikunno rada Põlvamaal. Vajalikke täpsustusi uuri kohalikust RMK teabepunktist või ülalpool mainitud veebilehelt.

Mida ma selga panen?

Eelista kihilist riietust, et ilma muutudes saaksid kiiresti ja mugavalt komplekti muuta. Pista taskusse ka vihmakeep. Kui jalas pole just kummikud, võiksid igaks juhuks kaasa pakkida lisapaari sokke.

Väike amps

Kuna rabarajad võivad olla pikad, tasub kodus kaasa valmistada mõned maitsvad võileivad, mida koos kuuma teega rabajärve ääres või vaatetornis nosida.

Kas rabas võib ujuda?

Sooja ilmaga võib rabajärve silmates tekkida mõte end jahutavas vees karastada. Pea meeles, et üldjuhul pole rabajärvel pidavat põhja ega kindlaid kaldaid ning vette pääseb tavaliselt küll lihtsasti, kuid väljatulekul võib kaaslase abi tarvis minna.