Loe, milliseid taimi sinu lemmik ei tohiks süüa!
Lemmikloom
23. aprill 2018, 20:05

Pead teadma: need aiataimed on sinu lemmikule mürgised!

Kui sinu lemmik kipub aiapeenras lilli sööma, siis ole tähelepanelik, sest osa neist võib looma tervisele halvasti mõjuda. Millised neist on mürgised ja kuidas neid märgata annab nõu Tiina Toometi Kliiniku loomaarst Triin Kass.

Levinud mürgised aiataimed

Sügiskrookus. Tegu on kauni, aga tapvalt mürgise taimega. Kõige ohtlikumad on sibulad ja seemned. 48 tunni jooksul tekib tõsine seedetrakti ärritus, kehatemperatuur tõuseb, võimalikud on ka maksa- ja neerukahjustused. 12 tunni jooksul võib tekkida oksendamine, kõhuvalu, kõhulahtisus.

Hüatsindid ja hüatsindilaadsed. Põhjustavad oksendamist, öökimist, kõhulahtisust ja letargiat. Sümptomid avalduvad paari tunni jooksul.

Nartsissid. Kõige mürgisem osa on sibul. Võivad tekkida seedesüsteemi häired, kehatemperatuuri tõus ja letargia.

Rododendron. Mürgitusnähud ilmnevad 20 minuti kuni 2 tunni jooksul ning ilmnevad suurenenud süljevoolus, oksendamises, kõhulahtisuses, isutuses, kõhuvalus ja letargias.

Alpikann. Eriti mürgine just kassidele. Põhjustab suurenenud ilavoolust, isutust, oksendamist ja kõhulahtisust. 

Liiliad. Mürgised just kassidele. Kõik taimeosad on neurotoksilised ja põhjustavad neerutuubulite nekroosi. Ravita jätmisel on suremus kõrge. Sümptomiteks on oksendamine, isutus, depressioon ja neerukahjustused.