Toidupanga uued ruumidVideo: Robin Roots
Galeriid
26. aprill 2018, 17:00

VIDEO JA GALERII | Toidupank alustas tööd Lipo endistes ruumides (5)

Toidupank avas uksed uutes ruumides Punasel tänaval. Seni võis sellelt pinnalt leida Tallinna munitsipaalkaupluse ehk lipo , mis kolis nüüd Toidupanga naabriks.

Lipot hakati aasta alguses vähehaaval ümber kolima Lasnamäe turu A-osast üle väiksemasse C-osasse, et nõnda vähendada poe ülalpidamiskulusid

Eesti Toidupanga eestvedaja Piet Boerefijni sõnul on tänaseks toidupank enda tegevuse uutesse ruumidesse sisse seadnud ning saab seeläbi toetada toiduabiga ca 2600 tallinlast.

„Uued ruumid ei ole tasuta, aga need on odavamad kui turuhind,“ ütles Boerefijn. „Need on väga kvaliteetsed ruumid, elekter ja küte töötab. Senistes ruumides oli elekter ohtlik, juhtmed rippusid ja küte ei töötanud üldse.“

Boerefijn on rääkinud, et külmade ilmadega oli nende vanades tööruumides vaid paar kraadi sooja, mis tegi vabatahtlike töö toidulaos päris karmiks. Näiteks koolilapsi nad ei saanud sellistes tingimustes kasutada, isegi kui lapsed tahtsid toimetada.

Naabriks lipo

„Eks osa lipo kliente on ka meie kliendid,“ arvab Boerefijn, et tema juhitava abiorganisatsiooni ja linnapoe naabrusest võib tõusta mõningast sünergiat. „Kuid meie anname toiduabi ainult nimekirjade alusel, mis jõuavad meieni sotsiaaltöötajate ja heategevusorganisatsioonide kaudu.“

Esialgu jätkab lipo oma tööd toidupanga naabruses, kuid selle koondamisest väiksemale pinnale võib oletada loojangu algust. Avalikult kättesaadavas Tallinna linna eelarves on munitsipaalkaupluse jaoks eraldi rida, kuid rahalahter sellel tühi. See aga ei tähenda, et linn lipo päris ilma toetuseta jätab.

Lasnamäel tegutsev linnapood on tegutsemisaja jooksul tootnud omanikule ehk Tallinna linnale pidevalt kahjumit. Tallinna äriühingute järelevalve osakonna juhataja Vello Ervin on Õhtulehele öelnud, et eelmisel aastal oli lipo kahjum 54 600 eurot. 2016. aastal oli kahjum 101 800 eurot, 2015. aastal 270 000 eurot ning avamise aastal, mil kauplus jõudis tegutseda kuus kuud, tegi linnapood kahjumit 200 000 eurot.